1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskuntavaalit

Ylen uudessa vaaliohjelmassa ihmiset kutsuvat ehdokkaat kotiinsa keskustelemaan – löytyisikö sinun kotoasi Vaalisohva? Hae mukaan!

Yle haastaa suomalaisia kutsumaan eduskuntavaaliehdokkaita kotiinsa puhumaan politiikasta.

Kutsu eduskuntavaaliehdokas kotiisi! Hae mukaan!
Kutsu eduskuntavaaliehdokas kotiisi! Hae mukaan!

Yle tuo eduskuntavaaleihin uudenlaisen intiimin vaalikeskustelusarjan Vaalisohvan. Vaalisohva tehdään suomalaisten kodeissa ja he valitsevat aiheet, joista haastavat kaksi ehdokasta keskustelemaan kanssaan.

Vaalisohvaan haetaan nyt suomalaisia, jotka haluavat avata ovensa eduskuntavaaliehdokkaille ja kameralle. Kahvittajaksi haluavilla pitää olla mielessään aihe, jolla he haastavat ehdokkaat keskusteluun kotisohvalleen.

Tavoitteena on löytää mielenkiintoisia aiheita ja näkökulmia, joista suomalaiset haluavat vaaleissa puhua.

Sinikka Tuomi

– Mukaan voi hakea vaikkei tietäisi politiikasta mitään. Riittää, että on innostunut aiheesta, josta haluaa ehdokkaiden kanssa keskustella, kertoo Vaalisohvan vastaava tuottaja Sinikka Tuomi Ylestä.

Keskusteluita tehdään 12, eli yksi jokaisesta vaalipiiristä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kustakin keskustelusta koostetaan 15 minuutin mittainen ohjelma ja ne julkaistaan kerralla Yle Areenassa.

– Tavoitteena on löytää mielenkiintoisia aiheita ja näkökulmia, joista suomalaiset haluavat vaaleissa puhua. Ne voivat olla globaaleja tai oman vaalipiirin hyvinkin paikallisia kysymyksiä.

Kaksi kansanedustajaehdokasta tulee kylään

Vaalisohvaan pääsee mukaan kaksi ehdokasta kustakin Manner-Suomen vaalipiiristä. Kun aihe on tiedossa ja se on kahvittajien kanssa hiottu ja näkökulmitettu, mietitään, ketkä vaalipiirin ehdokkaista olisivat parhaat keskustelemaan siitä.

Jokaisessa lähetyksessä ei siis ole kaikkien puolueiden ehdokkaita. Sinikka Tuomen mukaan Yle huolehtii kuitenkin siitä, että tasapuolisuus toteutuu kokonaisuudessa.

Pidämme huolen siitä, että puolueet ovat kattavasti mukana Vaalisohvalla.

Sinikka Tuomi

– Pidämme huolen siitä, että puolueet ovat kattavasti mukana Vaalisohvalla. Puolueita kohdellaan sarjassa mahdollisimman tasapuolisesti, hän sanoo.

Kahvittajien valintaan vaikuttaa ensisijaisesti heidän ehdottamansa aihe, ja miten se istuu ohjelmasarjan kokonaisuuteen. Sama aihe on mukana vain yhdellä sohvalla.

Vaalisohvassa kansanedustajaehdokkaat ja heidän kahvittajansa keskustelevat keskenään ja Yle taltioi keskustelun. Ylen toimittaja ei osallistu keskusteluun, vaan hänen roolinsa on taustalla.

– Toimittaja käy etukäteen tarkkaan aiheet ja näkökulmat läpi kahvittajien kanssa. Hän on myös mukana kuvaustilanteessa. Lisäksi toimittaja ja ohjaaja tekevät varsinaisen ohjelman leikkauspöydällä, kun noin tunnin materiaalista leikataan valmis 15 minuutin ohjelma, Tuomi kertoo.

Ohjelmat julkaistaan Yle Areenassa maaliskuussa.

Ideaa saa vapaasti käyttää

Sinikka Tuomi toivoo, että Vaalisohva saa nekin kiinnostumaan poliittisesta keskustelusta, jotka eivät muista vaalikeskusteluista välitä.

– Vaalisohva tuo keskusteluun yleisön valitsemia aiheita ja haastaa ehdokkaita kohtaamaan äänestäjän lähellä, heidän kodeissaan. Vaalisohvalla äänestäjä on aiheensa kanssa tärkeä.

Olisi hienoa, jos ihmiset innostuisivat tästä ja kutsuisivat ehdokkaita keskustelemaan kanssaan muutenkin.

Sinikka Tuomi

Sinikka Tuomen mukaan Vaalisohva-ideaa saa vapaasti toteuttaa myös Ylen ohjelman ulkopuolella.

– Olisi hienoa, jos ihmiset innostuisivat tästä ja kutsuisivat ehdokkaita keskustelemaan kanssaan muutenkin. Siitä vaan kokoamaan hyvä porukka ja kutsumaan ehdokkaita juttusille.

Vaalisohvan kuvaukset alkavat helmikuussa, kun ohjelman kahvittajat on valittu.

Lue myös:

Ylen uudessa vaaliohjelmassa ihmiset kutsuvat ehdokkaat kotiinsa – politiikan tutkija innostui Vaalisohvasta: ”Loistava tilaisuus päästä poliitikon nahan alle”