Keskussairaala ei ole saanut riittävästi päivystäviä lääkäreitä Attendolta – potilaiden odotusajat venyvät

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä on jouduttu syksyn aikana taiteilemaan, kun Attendo ei ole saanut toimitettua sovittua määrää lääkäreitä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Mies istuu pyörätuolissa Etelä-Karjalan keskussairaalan uudessa päivystyksessä.
Yle

Etelä-Karjalan keskussairaalaan on ollut vaikea saada päivystyslääkäreitä kuluneen syksyn ja loppuvuoden aikana.

Päivystyksessä käytetään Attendon ostolääkäreitä.

– Attendo ei ole aina pystynyt pitämään kiinni sovituista työajoista ja vuorovahvuuksista, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin päivystyksen ja ensihoidon ylilääkäri Pekka Korvenoja kertoo.

Esimerkiksi viime viikon tiistaina Attendolta ei saatu toista lääkäriä keskussairaalan päivystykseen aamuksi.

Potilaiden odotusajat venyvät

Lääkärien puute johtaa potilaiden odotusaikojen venymiseen.

– Tilanteesta on Attendon kanssa käyty keskustelua. Vaikka lääkäreitä valmistuu, ei heitä enää ole samalla tavalla saatavissa ostopalvelunkaan kautta tekemään päivystyksiä, Korvenoja sanoo.

Keskussairaalan lisäksi ongelmia on ollut Imatran Honkarjun kiirevastaanotolla. Marraskuun lopussa Attendo ei saanut kiirevastaanotolle lääkäriä illaksi.

Päivystäviä lääkäreitä ei ole

Attendon mukaan viime viikkojen ongelmat johtuvat sairaustapauksista. Yhtiöllä on ollut myös pitkään vaikeuksia saada riittävästi lääkäreitä Etelä-Karjalaan.

– Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kaikki vuorot saadaan toimitettua täysin, liiketoimintajohtaja Anni Huotari Attendolta kertoo.

Etelä-Karjalan tilanne ei ole ainutlaatuinen. Huotarin mukaan päivystyksiin on ollut haastaavaa saada lääkäreitä useilla paikkakunnilla Suomessa.

– Emme pysty tällä hetkellä lupaamaan apua kaikille, jotka meiltä haluaisivat tilata lääkärityövoimaa. Olemmekin miettineet useiden tilaaja-asiakkaiden kanssa, minne päivystävät lääkärit ovat kadonneet.

Ongelmia ei ole pelkästään päivystyksessä. Kouvolassa Attendo on jättänyt tekemättä vanhusten sovittuja lääkärintarkastuksia.

Omia lääkäreitä lisää päivystykseen

Attendo maksaa Eksotelle sakkoa viimeaikaisista puutteista.

Eksotella on Attendon kanssa sopimus yleislääketieteen päivystyksen järjestämisestä vuoteen 2020 asti. Etelä-Karjalan keskussairaala pyrkii kuitenkin lisäämään päivystykseen Eksoten omia lääkäreitä.

– Tavoitteena on tarjota omille lääkäreille enemmän vuoroja ja vastaavasti vähentää ostopalvelulääkäreiden tarvetta, ylilääkäri Pekka Korvenoja sanoo.

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä hoidetaan virka-aikaan hätätilanteessa olevia sekä lähetteellä tulevia potilaita ja Lappeenrannassa sijaitsevan Armilan terveysaseman päivystyspotilaita.

Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin keskussairaalan päivystyksessä hoidetaan koko Etelä-Karjalan alueen päivystyspotilaita.