Hyppää sisältöön

Hallitus pidentää mielenosoitusten ilmoitusaikaa 24 tuntiin: "Näimme itsenäisyyspäivänä, kuinka tärkeää on poliisin ennakkovarmistus, ettei kenellekään satu mitään"

Nykyään mielenosoituksesta tulee tehdä ilmoitus poliisille kuusi tuntia ennen sen alkamista.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus itsenäisyyspäivänä 2017. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Hallitus esittää mielenosoitusten ilmoitusajan pidentämistä vuorokauteen.

Nykyisen kokoontumislain mukaan järjestäjän pitää tehdä poliisille ilmoitus mielenilmauksesta kuusi tuntia ennen sen alkamista.

Hallitus haluaa muuttaa kokoontumislakia siten, että mielenosoituksesta pitää tehdä ilmoitus poliisille 24 tuntia ennen alkua. Ilmoitusaikaa siis pidennetään 18 tuntia.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) perustelee lakimuutosta mielenosoittajien turvallisuudella.

Sosiaalisen media kautta voidaan koota nopeasti tuhansia ihmisiä mielenosoitukseen ja vastamielenosoitukseen. Ilmoitusajan pidennyksellä halutaan turvata mielenosoitusoikeus ja estää erimielisten ryhmien välille mahdollisesti syntyvät kahakat.

Häkkäsen mukaan ilmoitusajan muutos koskee erityisesti suurten mielenosoitusten järjestämistä.

– Jos yleiselle järjestykselle aiheutuu kohtuutonta haittaa, esimerkiksi suuri mielenosoitus Mannerheimintiellä tai vastaavassa julkisessa paikassa. Näissä tapauksissa ennakkoilmoitus pitäisi tehdä, jotta voidaan turvata se, että kukaan muu ei pääse häiritsemään vastamielenosoituksella mielenosoittajia tai sivullisten turvallisuudelle ei aiheudu vaaraa.

Antti Häkkänen Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Ministeri korostaa, että spontaanit mielenilmaukset ja pienemmät mielenosoitukset ovat edelleen sallittuja tuosta vain.

Ennakkoilmoitusaika ei estä ketään järjestämästä mielenosoitusta.

– Vaikka ennakkoilmoitus jätettäisiin tekemättä, mielenosoitus voi jatkua, jos se ei aiheuta suurempaa järjestyshäiriötä tai sulje katuja.

Vuorokausi riittävä poliisin turvajärjestelyihin

Myös poliisin pitää löytää mielenosoituksiin riittävä määrä virkavaltaa estämään mahdolliset yhteenotot.

– Poliisin tehtävä on varmistaa se, että mielenosoittaja saa rauhassa osoittaa mieltään, toisaalta yleinen järjestys ei vaarannu tai vastamielenosoittajat eivät pääse hyökkäämään kimppuun. Näimme itsenäisyyspäivänä, kuinka tärkeää on, että poliisi on ennakolta varmistamassa, ettei kenellekään satu mitään, kun on useita täysin erimielisiä porukoita liikkeellä.

Antti Häkkänen katsoo, että vuorokauden ennakkoilmoitusaika on riittävä turvallisuuden takaamiseksi.

– 24 tuntia näytti siltä ajalta, joka olisi riittävä turvallisuuden varmistamiseen, mutta on jonkin verran lyhyempi kuin lausuntokierroksella ollut pohjaesitys.

Yle kertoi marraskuussa, että hallitus suunnitteli ilmoitusajan pidentämistä jopa kolmeen vuorokauteen, mutta esitystä muutettiin lausuntokierroksen jälkeen.

Ylen haastattelemat perustuslakiasiantuntijat luonnehtivat lakiluonnosta tuolloin huonosti valmistelluksi ja kokoontumisvapautta rajoittavaksi.

Hallitus päättää kokoontumislain muutoksesta torstain istunnossaan.

Lakiesitys menee ruuhkautuneen perustuslakivaliokunnan käsittelyyn, mutta ministeri Häkkänen uskoo, että valiokunta ehtii käsitellä muutoksen vielä tällä vaalikaudella.