Jääräpäinen kyläkauppias jatkaa vanhentuneen ruoan myyntiä kiellosta huolimatta – "Ei ennen tehty numeroa, jos joku tuote oli vähän yli-ikäinen"

Kouvolan kaupunki määräsi Kimolassa toimivan kyläkauppiaan maksamaan 8 000 euron uhkasakot. Kauppiaan mielestä hän on joutunut silmätikuksi.

elintarvikekauppa
Kimolan kyläkauppa
Kouvolassa Kimolan kylässä sijaitseva kauppa E. Paavolainen.Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolassa on syntynyt erikoinen tilanne kaupungin ja pienessä Kimolan kylässä kauppaa pyörittävän kauppiaan välille. Kauppias on vuosien ajan myynyt liikkeessään vanhentuneita elintarvikkeita, eikä tarkastajien huomautuksilla ole ollut vaikutusta.

Syyskuun alussa Kouvolan rakennus- ja ympäristölautakunta päätti asettaa kaupalle harvinaisen elintarvikkeiden myyntikiellon. Kielto koski helposti pilaantuvia tuotteita eli kylmässä säilytettäviä eineksiä, liha-, kala- ja kanatuotteita, maitotaloustuotteita ja pakasteita.

Kaupungin määräykseen sisältyi kaksi velvoitetta. Kauppiasta kiellettiin myymästä helposti pilaantuvia tuotteita, mutta hänet velvoitettiin myös poistamaan kaupan tiloista tuotteet, joiden viimeinen käyttöpäivä oli ylittynyt.

Molempien velvoitteiden noudattamista tehostettiin 4 000 euron suuruisella uhkasakolla.

Vanhentuneita tuotteita edelleen myynnissä

Kaupungin terveystarkastajat kävivät kaupassa lokakuun lopussa. Tarkastuksessa selvisi, että sama meno jatkuu edelleen ja molempia kaupungin asettamia velvoitteita rikottiin.

Kylmälaitteissa oli myynnissä helposti pilaantuvia tuotteita, kuten makkaroita, pakasteita ja maitotuotteita. Joidenkin tuotteiden viimeinen käyttöpäivä oli ylittynyt. Tällaisia tuotteita olivat esimerkiksi muutamat einekset, jauheliha ja makkarat.

Yrittäjä ei ollut myöskään poistanut kaupan kylmätiloihin varastoituja tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä oli ylittynyt. Tiloista löytyi esimerkiksi vanhentuneita eineksiä ja juustosiivuja. Tarkastuskertomuksen mukaan kauppias suhtautui hyvin piittaamattomasti siihen, millaisia terveyshaittoja vanhentuneiden elintarvikkeiden nauttimisesta voi ihmiselle seurata.

Koska kumpaakaan velvoitetta ei oltu noudatettu, päätti kaupunki keskiviikkona tuomita yrittäjän maksamaan uhkasakot eli yhteensä 8 000 euroa. Jos kauppias ei muuta tapojaan, kaupunki aikoo sakottaa yrittäjää kuukausittain tuhannella eurolla.

Kaupungin terveystarkastaja Vuokko Karjalainen on vieraillut kyseisessä kaupassa useasti vuosien aikana. Hän pitää Kimolan tapausta harvinaisena, sillä yleensä kaupat hoitavat asiansa hyvin.

– Tarkastuksilla katsotaan muun muassa kaupan siisteyttä ja lämpötiloja. Se riippuu myös siitä, mitä edellisellä kerralla on tarkastettu. Suhtautuminen huomautuksiin riippuu kauppiaasta, sanoo Karjalainen.

Kouvolan ympäristöjohtaja Hannu Frimanin mukaan ainakin toistaiseksi Kimolan kyläkauppiasta painostetaan hoitamaan itse asiansa kuntoon sakkojen kautta.

Seuraava askel voisi olla teettämisuhka, jossa viranomainen huolehtisi tuotteiden lainmukaisuudesta ja töistä laskutettaisiin myöhemmin yrittäjää. Se olisi kuitenkin Frimanin mukaan käytännössä hankalaa.

Kauppias: Olemme kaupungin hampaissa

Ruoka- ja sekatavarakauppa E. Paavolainen sijaitsee parinsadan asukkaan Kimolan kylässä Kouvolan pohjoisosassa. Kauppias Mauri Paavolainen myöntää suoraan, että on jatkanut helposti pilaantuvien tuotteiden myyntiä kiellosta huolimatta. Hän vetoaa kuitenkin siihen, että kauppa palvelee pienen kylän ihmisiä.

– Olen palveluyrittäjä, joten miksi tällaiseen mahdottomaan touhuun pitää lähteä. Ei vanhan Jaalan kunnan aikanakaan tehty numeroa, jos joku tuote oli vähän yli-ikäinen.

Paavolainen sanoo myös, ettei ole päivittäin tarkastanut tuotteiden päiväyksiä. Tarkastajat katsovat hänen mukaansa muutenkin päiväyksiä turhaan suurennuslasin kanssa, ja hän kertoo löytävänsä myös isoista marketeista tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä on jo mennyt.

Kimolan kauppa on hänen mukaansa joutunut silmätikuksi. Kaupungin määräämää 8 000 euron sakkoa Paavolainen pitää järjettömänä.

– Meille ei ole tullut yhtään valitusta asiakkailta. Tarkastajat sieltä aina jotain löytävät, mutta ei tämä ole yhtään sen kummempi maalaiskauppa kuin muutkaan. Me olemme nyt kaupungin hampaissa. Terveyshomma on mennyt nykyään tällaiseksi, että ei saa edes yrittää, sanoo Paavolainen.

Vuosikymmeniä toimineeseen kauppaan on tehty vuodesta 2005 lähtien 20 tarkastusta. Niissä lähes jokaisessa on paljastunut, että vanhentuneita elintarvikkeita oli myynnissä tai varastoituna myymälän tiloihin.

Erittäin harvinaista

Kouvolan Kimolan kaupan tapaus on Suomen oloissa erittäin harvinainen. Näin sitkeitä kauppoja ei ole aiemmin kantaunut maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöneuvos Anne Haikosen eikä Elintarviketurvallisuusviraston ylitarkastaja Tuulikki Lehdon korviin.

Kauppiaan velvollisuus on itse valvoa, ettei myynnissä ole vanhentuneita tuotteita. Viimeinen käyttöpäivä –merkintä on ehdoton. Sen umpeuduttua tuotetta ei saa myydä. Sen sijaan parasta ennen –merkinnän jälkeen tuotteen voi vielä myydä, mutta siitä on selkeästi ilmoitettava kuluttajalle.

Mikäli valvontaviranomainen havaitsee vanhentuneita elintarvikkeita olevan myynnissä, on hänen tehtävä valvoa, että ne poistetaan myynnistä välittömästi. Valvontaviranomainen voi antaa myyjälle huomautuksen ja mikäli se ei tehoa, on otettava pakkokeinot käyttöön. Tällaisia ovat myyntikielto ja uhkasakko.

Myyntikielto on voimassa niin kauan, että asiat saadaan korjatuksi.

– Yleensä aloitetaan lievemmistä pakkokeinoista ja sitten mennään ankarampiin. Pääsääntöisesti toimijat ne ymmärtävät ja alkavat noudattaa lakia, kertoo maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen.

Uhkasakon määrääminen on melko harvinaista Suomessa. Yleensä sen asettaminen jo laittaa asiat järjestykseen.

– Usein on niin, että viimeistään siinä tapauksessa toimija korjaa puutteet, kertoo Haikonen.

Vihoviimeinen keino on viedä asia tuomioistuimen ratkaistavaksi, jossa asiaa voidaan käsitellä elintarvikerikkomuksena tai terveysrikoksena.

– Se on hankala ja pitkä prosessi saattaa asia syyteharkintaan, kertoo maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen.

Evirassa pakkausmerkinnöistä vastaava ylitarkastaja Tuulikki Lehto muistuttaa, miksi päiväysmerkinnät elintarvikepakkauksiin on merkitty. Ne ovat sekä kuluttajan, myyjän että valmistajan etu.

– Pääasia on, että kuluttajat voivat ostaa turvallisia elintarvikkeita eikä kuluttajia johdeta harhaan. Esimerkiksi viimeinen käyttöpäivä -merkinnällä varustettua elintarviketta ei saa enää myydä, eikä sitä pidä syödä merkityn päiväyksen jälkeen. Tämä on kuluttajan ja toimijan suojelua. Ei ole edes toimijan edun mukaista myydä vanhentuneita elintarvikkeita, joista kuluttaja voi sairastua, kertoo Lehto.