Ulkomaalaisen unelma on paikallisen painajainen – Pohjoisen kylässä ilotulitetaan turistien iloksi kaksi kertaa viikossa

Ennen uudenvuodenyötä Hetan taivaalla ehtii paukkua ja välkkyä monesti. Koiranomistaja toivoo rakettien sijaan valoshowta.

ilotulitukset
Hettalainen Maarit Rinne Viehhka-koiransa kanssa.
Maarit Rinne on kokenut koirankasvattaja ja tietää, kuinka ilotulitukset voivat vaikuttaa eläimiin. Kolmivuotias Viehhka-koira ei onneksi mene paniikkiin paukuttelusta, kertoo Rinne.Kaija Länsman / Yle

EnontekiöTuiki tavallisena tiistai-iltana hettalainen Maarit Rinne makoilee sohvalla viltin alla katsellen televisiota. Viehhka-koira makoilee sylissä ja nukkuu koiranuntaan. Yhtäkkiä Viehhka hyppää pöydän alle, luimistelee ja vilkuilee emäntänsä suuntaan.

Reilun kilometrin päässä ammutaan raketteja turistien iloksi. Rinne ei ole pidä rakettien ampumisesta.

– Minusta ne eivät tänne luontoon sovi. Minua kauhistuttaa näiden meidän koirien, lintujen ja muiden metsänelävien puolesta. Eihän se ole niille hyväksi. Omista koirista olen huomannut, että jotkut pelkäävät tosi hysteerisesti, kuvailee Rinne.

Hotelli Hetan rannalla ammuttiin 11.12.2018 raketteja brittiläisten jouluturistien viimeisen lomapäivän kunniaksi.
Hotelli Hetan rannalla ammuttiin 11.12.2018 raketteja brittiläisten jouluturistien viimeisen lomapäivän kunniaksi.Anneli Lappalainen / Yle

Rinne on kokenut koirankasvattaja ja hänellä on kokemusta rakettien vaikutuksista koiriin. Edesmenneet koirat eivät suhtautuneet raketteihin rauhallisesti.

– Se on lähinnä sitä, että koira tärisee hirveästi, kuolaa, sen silmät ovat aivan sepposen selällään ja se menee huushollissa niin, että se ei tiedä minne se menisi. Loppujen lopuksi se menee sohvan taakse, patterin viereen piiloon ja tärisee siellä – tärisee pitkään vielä senkin jälkeen, kun rakettien ampuminen loppuu.

– Onneksi tämä nykyinen koira ei vaikuta siltä, että se olisi niin paha, sanoo Rinne helpottuneena.

Samaan aikaan kun Viehhka luimistelee pöydän alla. Ounasjärven jäällä iloitsee identtisiin haalareihin pukeutunut brittijoukkio. Piskuinen pohjoisen kylä, Enontekiön Hetta, on joulukuussa tavallisesti täpötäynnä brittituristeja.

Brittiläiset matkailijat Louise ja Eve nauttivat Hetassa järjestetystä ilotulituksesta.
Brittiläiset matkailijat Louise ja Eve nauttivat Hetassa järjestetystä ilotulituksesta.Anneli Lappalainen / Yle

Joku huutaa sydämensä kyllyydestä ”We love Lapland!” (s. me rakastamme Lappia.) Parinkymmenen asteen pakkasella ääni kantautuu kauas.

Pitkän vihellyksen ja pamauksen jälkeen taivaan valaisee muutaman silmänräpäytyksen ajaksi valojen välke. Brittiläinen äiti Louise ja tytär Eve ovat haltioissaan ilotulituksesta.

– Sadunomaisen kauniit värit. Tämä oli ihana loppu lomallemme, kertovat Louise ja Eve.

Huomenna he palaavat kotimaahansa.

Kaksi kertaa viikossa välkkyy ja rätisee, ympäri Lappia

Lapland Hotels -yhtiön aluejohtaja Tomi Kuosmanen kertoo, että matkanjärjestäjät ovat ostaneet heiltä ilotulituksen osana matkapakettia. Ilotulitus on joulumatkailijoille onnellinen loman lopetus.

Hetan lisäksi raketit räiskyvät ainakin Levillä, Rovaniemellä, Ylläksellä, Pallaksella ja Luostolla. Kuosmanen kertoo ymmärtävänsä koiranomistajien huolen, sillä usein juuri koiranomistajien on varauduttava ilotulitukseen.

Tomi Kuosmanen on Lapland hotels -yhtiön Länsikairan aluejohtaja.
Tomi Kuosmanen on Lapland hotels -yhtiön Länsikairan aluejohtaja.Kaija Länsman / Yle

– Ymmärretään varsin hyvin, sillä itsellänikin on kaksi koiraa. Tiedän, että siihen ilotulitukseen pitää aina varautua ja sen takia me olemme tiedottaneet esimerkiksi Enontekiön Sanomissa etukäteen, että milloin ne ilotulitukset ovat. Päivämäärät voi katsoa sieltä, kertoo Kuosmanen.

Jouluturisteilta tulee heille varsin positiivista palautetta.

– Joulun juhliminen on meillä suomalaisilla aika hiljaista ja harrasta, mutta se ei ole kaikilla kansallisuuksilla. Asiakkaamme ovat oikein iloisia ja tyytyväisiä ilotulitukseen, kertoo Kuosmanen.

Toivoo laser- tai valoshowta rakettien tilalle

Maarit Rinne kertoo allekirjoittaneensa netissä adressin, mikä rajoittaisi rakettien ampumista. Rinne haluaa tähdentää, että äänten lisäksi raketit tuottavat muutakin haittaa, kuten pienhiukkasia. Saksan ympäristövirasto on ilmoittanut, että uudenvuoden ilotulitteiden hiukkaspäästöt vastaavat noin 15 prosenttia liikenteen koko vuoden hiukkaspäästöistä.

Ilotulitukset ovat näkyneet Suomen suurimpien kaupunkien ilmanlaatumittauksissa. Hengitysilman hiukkaspitoisuudet saattavat uudenvuodenyön ilotulitusalueilla olla jopa 20–40-kertaisia normaaliin verrattuna.

Rinteellä olisi ehdotus matkailutoimijoille.

– Jos kaikki valta olisi minulla, niin laittaisin valoshown, koska siitä tulee vähiten saasteita. Onhan raketeissa olemassa äänettömiä raketteja, mutta niissä on jäljellä edelleen haittapuolia, kuten hiukkaspäästöt ja roskaaminen, vaikka se raketti olisikin äänetön.

– Parempi sekin kuin nämä äänet, jotka pelästyttävät luontoa joka puolella, sanoo Rinne.

Lapland Hotelsin aluejohtaja Kuosmanen ei tyrmää suoriltaan ajatusta lasershowsta.

– Toki näitä vaihtoehtoja voidaan miettiä, ja näistä voidaan keskustella matkanjärjestäjien kanssa. Ne täytyy ratkaista tuolla korkeammalla tasolla. Tässä puhutaan koko Lapin kattavista sopimuksista ja ohjelmista, sanoo Kuosmanen.

Seuraavan kerran Enontekiön Hetassa ammutaan raketteja lauantaina 15.12.2018.