Soite: Kotikäyntejä ensisynnyttäjille satoja vuosittain – THL:n tilastot kertovat toista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen raportin mukaan kotikäyntejä ei tehtäisi Keski-Pohjanmaalla lainkaan. Soite kiistää.

Soite
Vauva sai pipon päähänsä Jorvi synnytyssairaalassa.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite kiistää väitteen siitä, että Keski-Pohjanmaalla ei tehtäisi ensisynnyttäjille lainkaan kotikäyntejä.

Tiistaina julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore raportti kertoi, ettei kotikäyntejä tehtäisi alueella. Myös Yle uutisoi asiasta raportin pohjalta.

Soiten mukaan kotikäyntejä tehdään vuosittain useita satoja. Soiten alueella synnytyksiä on vuosittain noin 600. Neuvolatoiminnan osastonhoitaja Tuija Luoman arvion mukaan yli puolet on ensisynnyttäjiä.

– Tilastot on luettu väärin tai niissä on joku tilastointivirhe. Omasta mielestämme olemme tarkkoja tilastoinnissa THL:lle. Virhe täytyy selvittää, Luoma kertoo.

"Pidämme kotikäyntejä erittäin tarpeellisina"

Neuvola-asetuksen mukaan ensisynnyttäjän luona pitää käydä vähintään kerran. Tuija Luoman mukaan toinen käynti tehdään tarvitaessa.

– Jos on imetyspulmaa tai muuta vastaavaa, niin voidaan helposti käydä kahdestikin. Pidämme kotikäyntejä erittäin tarpeellisina.

Kotikäyntien tarkoitus on katsoa, että vauva-arki lähtee liikkeelle sujuvasti. Niin perheen ei tarvitse lähteä heti neuvolaan.