Moni omaishoitaja jättää vapaansa pitämättä – ulkopuolisen avun torjuminen ei kuitenkaan ole iso ilmiö, sanoo Kuopion vanhuspalveluista vastaava

Omaishoitoon liittyvät tukipalvelut vaikuttavat myös hoitajien vapaajärjestelyihin. Palveluiden takkuaminen saattaa johtaa siihen, että vapaapäivät jäävät pitämättä.

omaishoito
Nuoremman ja vanhemman naisen kädet.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kuopiossa on vuosittain noin 600 omaishoitajaa, jotka hoitavat yli 65-vuotiasta ikäihmistä. Omaishoito nousi keskusteluun tällä viikolla, kun Ilta-Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) kahden veljeksen kuolemasta Tuusniemellä.

Lehden mukaan nuorempi veli oli ollut veljensä omaishoitaja. Miehet olivat eläneet omissa oloissaan ja kieltäytyneet ulkopuolisesta avusta.

Palveluohjauspäällikkö Hanna Jokinen Kuopion kaupungin vanhuspalveluista arvioi yleisellä tasolla ettei avusta kieltäytyminen ole iso ilmiö.

– Joku ihminen tai perhe haluaa pysyä palveluiden ulkopuolella syystä tai toisesta. Voi olla myös tilanteita, että luottamussuhdetta saadaan rakennettua vähitellen ja asiakas tulee siten palveluiden piiriin.

Koko Suomessa sopimusomaishoitajia on vajaa 50 000. Omaishoitajaliiton mukaan kaikkiaan noin 350 000 ihmisen hoitamisesta päävastuu on henkilön lähiomaisella.

Osa omaishoitajista ei pidä lakisääteisiä vapaapäiviään. Palveluohjauspäällikkö Hanna Jokisen mukaan Kuopiossa noin viidennes yli 65-vuotiaiden omaishoitajista ei ole vapaajärjestelyjen piirissä. Kuopiossa omaishoitajan on mahdollista pitää kolme vapaapäivää kuukaudessa.

– Pyrimme tarjoamaan monipuoliset mahdollisuudet vapaiden järjestämiseen. Pieni osa omaishoitajista ei kuitenkaan käytä vapaitaan. Usein siihen liittyy vahva sitoutuminen hoitotyöhön. Omaishoitaja ei raaski irrottautua arjestaan, sanoo Jokinen.

Omaishoidon tukipalveluissa on isoja eroja

Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen arvioi vapaapäivien pitämättömyyden syyksi sitä ettei tarjolla ole sopivia palveluita. Ne voivat olla myös liian kaukana ja esimerkiksi muistisairaalle sopimattomia.

– Tukipalvelut vaihtelevat paljon kunnittain. Omaishoidossa vaaditaan tilanneherkkyyttä. Palvelujen koordinointi on tärkeää ja on kysyttävä miten omaishoitaja jaksaa.

Myös Kuopiossa on pohdittu omaishoitoon liittyviä palveluita. Palveluohjauspäällikkö Hanna Jokisen mukaan on mietittävä ovatko omaishoitajan vapaiden järjestämistavat riittävän monipuolisia.

Kuopiossa omaishoidossa olevien lyhytaikaisia hoitojaksoja järjestetään muun muassa Puijonlaakson palvelukeskuksessa. Palvelusetelillä voi ostaa vuorohoitoa yksityiseltä tai hankkia omaishoitajan vapaan ajaksi hoitoapua kotiin.

Melko yleinen tapa on myös tehdä toimeksiantosopimus hoidettavan läheisen kanssa. Tällöin vakituista omaishoitajaa voi sijaista vaikka joku hoidettavan lapsista.

Omaishoidontukea saavan palvelu- ja hoitosuunnitelma on lain mukaan päivitettävä kerran vuodessa. Hanna Jokisen mukaan Kuopiossa tämä tilanne on hyvin hallinnassa.

– Kun olemme ajan tasalla perheen tilanteesta niin silloin voidaan paremmin tukea. Monesti omaishoitaja ei saa sitä tarvittavaa tukea kun viranomaisella ei ole tietoa minkälaista tukea kotiin tarvittaisiin.

Kuopiossa omaishoitajille tarjotaan vapaaehtoista valmennusta

Kuopion kaupunki aloitti aiemmin tänä vuonna uutena tukimuotona omaishoitajien valmennuksen. Valmennuksessa on mukana Savon koulutuskuntayhtymä Sakky.

Omaishoitajavalmennuksessa on käynyt tähän mennessä noin 40 tänä vuonna aloittanutta omaishoitajaa. Valmennus perustuu vapaaehtoisuuteen. Kuopion kaupungin tavoitteena on, että jatkossa kaikki halukkaat omaishoitajat saavat valmennusta.

Omaishoitajan mahdollinen uupumus voi paljastua viranomaisille hyvin hitaasti. Lisäapua tarvitseva hoitaja ei välttämättä ota kovin helposti yhteyttä ja pyydä enemmän tukea.

– Se vaihtelee paljon. Omaishoitaja voi tottua ja turtua kodin tilanteeseen eikä tunnista uupumisen merkkejä. Meillä on päivittäin puhelinaika jolloin voi olla yhteydessä omaishoidon tukeen. Tämä on hyvin omaishoitajien tiedossa. Tottakai huolensa omaishoitajan jaksamisesta voi ilmaista myös joku muu kuin hoitaja itse, sanoo palveluohjauspäällikkö Hanna Jokinen.