Pohjoismaiden nopein supertietokone Kajaaniin: “Voimme saada kansainvälisen tason tutkimusyksiköitä”

Renforsin rantaan tulevan supertietokoneen hyödyntäminen on kainuulaisten omissa käsissä.

Kajaani
Tietokoneen ruutu
Supertietokoneen hyödyntäminen vaatii eri tahojen yhteistyötä.Mimmi Nietula / Yle

Valtion ja korkeakoulujen omistama tieteen tietotekniikan keskus CSC investoi Kajaanin Renforssin rantaan 37 miljoonan euron supertietokoneen, joka on Pohjoismaiden tehokkain. Tietokoneen hyödyntäminen on kainuulaisten omissa käsissä.

– Kaikki riippuu siitä kuinka paikalliset yhtiöt tekevät tuotekehitystä, tutkimustoimintaa ja kuinka näitä kehitetään yhdessä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa. Jos näissä onnistutaan, voimme saada kansainvälisen tason tutkimusyksiköitä, sanoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Myös CSC haluaa, että Kainuu pystyy hyödyntämään tilanteen mahdollisimman hyvin. Merkittävää on minkälaisena mahdollisuutena paikalliset päättäjät ja esimerkiksi Kainuun Etu näkevät supertietokoneen.

– Meillä on tiivis yhteistyö Kajaanin kaupungin ja koko alueen kanssa. Kajaanille tämä luo hyvän laiteympäristön, mutta siihen päälle tarvitaan osaavia ihmisiä, muistuttaa Kimmo Koski.

Yksi tapa hyödyntää supertietokonetta on lisätä aloituspaikkoja Kajaanin ammattikorkeakoulussa.

– Työpaikkoja syntyy sitä mukaa, kun laitteistoja pystytään hyödyntämään. Työpaikkojen määrää voi vain spekuloida, ammattikorkeakoulun koulutuksen kautta niitä voisi tulla kymmeniä. Nämä työpaikat poikisivat Startup-yrityksinä ehkä satoja työpaikkoja. Se vaatii onnistumista kaikilta, sanoo Kimmo Koski.