Hauhon historian kolmas osa julki – pitäjän matka esihistoriasta nykyaikaan on nyt valmis

Hauho-Seuran väki on tehnyt paljon talkoita saadakseen kirjan kustannukset katettua.

Hauho, Hämeenlinna
Ilkka Teerijoki arkistojen ääressä
Hämeenlinnalainen historiantutkija Ilkka Teerijoki teki Hauhon historian kolmatta osaa neljän vuoden, kolmen kuukauden ja kahden viikon ajan. Työ tapahtui ensisijaisesti Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipisteessä arkistojen parissa.Jouni Lehtonen

Historiantutkija Ilkka Teerijoen kirjoittama yli 900-sivuinen historiateos julkaistaan keskiviikkona, jolloin Hauho-Seura juhlii perustamisensa 70-vuotispäivää.

Hauhon historian kolmas osa maksoi noin 300 000 euroa. Hauho-Seuran varainkeruun lisäksi myös Hämeenlinnan kaupunki on avustanut rahallisesti yhdistyksen kirjahanketta.

Historiikin viimeisestä osasta on otettu kahden tuhannen kappaleen painos. Teos kattaa itsenäisen Hauhon kunnan historian vuosilta 1868–2008. Aiemmat osat kattavat Hauhon historiaa aina esihistoriasta alkaen. Hauhon, Luopioisten ja Tuuloksen historia I valmistui 1985 kyseisten kuntien kustantamana. Keskiajalta 1800-luvulle ulottuva Hauhon historia II ilmestyi vuonna 2009.

Uusi kirja jo suunnitteilla

Hauhon historia III -kirjan myynnistä saatavaa tuottoa käytetään hauholaiseen kotiseututyöhön.

– Lisäksi suunnitteilla on jo seuraava kirja, sillä kerrottavaa Hauhosta riittää, kertoo Hauho-Seuran puheenjohtaja Jouni Lehtonen.

Ilkka Teerijoen kanssa on sovittu, että hän ryhtyy valmistelemaan Hauhon tilanhaltijaluettelon täydentämistä lähemmäs nykypäivää. Tulevan kirjan työnimenä on Kylät, tilat ja isäntäväki.

– Siinä on ajatuksena pureutua vähän tarkemmin Hauhon kylien historiaan, talojen ja tilojen historiaan. Hauhon historian ykkösosassa on alkua hauholaisten isäntäväestä eli kuka kulloinkin on ollut tilalla isäntänä. Tilanhaltijaluettelointi päättyy kuitenkin jo 1700-luvulle eli sen tarkistaminen ja päivittäminen tähän päivään on uuden kirjan tavoitteena, kertoo Lehtonen.