1. yle.fi
  2. Uutiset

Riipan asema saapui onnellisesti perille – Humppilassa ryhdytään pian kunnostustöihin

Riipan asema tuli Humppilaan pari kuukautta myöhässä.

rautatieasemat
Vanha puinen asemarakennus lavetilla
Riipan asema saapui Humppilaan kuraisena mutta ehjänä.Tiina Kokko / Yle

– Kyllä tässä nyt on kevyt mieli, huokaa Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine.

Riipan asema nostettiin tiistaina iltapäivällä lavetille Kälviällä Keski-Pohjanmaalla. Keskiviikkona aamuyöllä asema saapui Lounais-Hämeeseen Humppilaan, jossa siitä tulee osa Jokioisten Museorautatietä.

Humppilan päässä jouduttiin tekemään koko keskiviikko järjestelyjä rakennuksen nostamiseksi pois lavetilta. Tavoitteena on saada asema viimeistään torstaina nostettua uudelle paikalleen. Sen jälkeen alkaa asemaoperaation kakkosvaihe.

– Sisätilat tehdään kokonaan uusiksi. Poistetaan 70-luvun muutokset ja palautetaan 50-luvun henki tuohon rakennukseen. Keväällä tehdään vielä ulkomaalaus, ja palautetaan vanha kolmiorimahuopakatto ulkokattoon.

Toiveena on, että ensi kesänä rakennus saadaan käyttökuntoon. Tavoitteena on avata asema yleisölle toinen kesäkuuta, kun museorautatieliikennekausi alkaa.

– Onko kokonaan valmis, en osaa vielä sanoa, sillä nythän me olemme kaksi kuukautta aikataulusta jäljessä, tuumaa Laine.

Humppilassa seurattu aseman vaiheita

Humppilalainen Maija Pietilä kävi keskiviikkona aamupäivällä katsastamassa asemarakennuksen siirtotyötä.

– Todella paljon on kiinnostanut. Siitä on kirjoiteltu lehdissä, ja tästä ohimennessä olen odotellut, että milloin tapahtuu jotakin.

Pietilän mukaan Riipan asema on tervetullut Humppilaan, sillä samalla paikalla ollut vanha rakennus oli pieni. Tulevaisuudessa museojunan matkustajilla on paremmat tilat odottaa junaa. Tilaa saadaan myös kahvilalle ja näyttelylle.

Marko Laine kutsuu ensi kesänä kyläläiset Riipasta tutustumaan kunnostettuun asemarakennukseen ja matkustamaan museojunalla.

– Me toimitamme kaikille Riipan kyläläisille vapaapiletit museorautatielle.

Riipan aseman siirto piti tehdä jo lokakuussa. Asiasta tehty valitus kuitenkin hidasti siirtoa. Asiassa päästiin lopulta sopuun, ja Museorautatieyhdistys sai asemansa Humppilaan.

Lue seuraavaksi