Trumpin ex-asianajaja Michael Cohenille yhteensä kolme vuotta vankeutta: maksoi aikuisviihdetähdet hiljaiseksi ja valehteli kongressille

Cohen kertoi oikeudessa, että hän koki velvollisuudekseen peitellä presidentin "likaisia tekoja".

Michael D. Cohen
Poliisit saattavat Donald Trumpin entisen asianajajan Michael Cohenin oikeustalolta sen jälkeen, kun hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen.
Poliisit saattavat Donald Trumpin entisen asianajajan Michael Cohenin oikeustalolta sen jälkeen, kun hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen.Justin Lane/EPA-EFE

Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen on saanut yhteensä kolme vuotta vankeutta veronkierrosta, valehtelusta kongressin kuulemisessa sekä vaitiolorahan järjestämisestä. Lisäksi Cohen sai kaksi miljoonaa dollari eli 1,7 miljoonaa euroa sakkoja.

Cohen on myöntänyt maksaneensa hiljaisiksi aikuisviihdetähdet Stormy Danielsin ja Karen McDougalin.

Cohen maksoi naisille, jotta he eivät kertoisi julkisuuteen seksisuhteistaan presidentti Donald Trumpin kanssa. Oikeus punnitsi, rikkoivatko maksut Yhdysvaltain vaalilakia, sillä maksuilla oli mahdollisesti vaikutusta tuolloin käynnissä olevaan vaalikampanjaan.

Lisäksi Cohen on myöntänyt valehdelleensa maan kongressille. Valheet koskivat Trumpin aikeita rakentaa Trump Tower Moskovaan, Venäjälle.

Valehteluun liittyvistä syytteistä Cohen sai kaksi kuukautta vankeutta. Tuomio tuli siis pääosin seksisuhteista kertoneiden naisten hiljaiseksi maksamisesta.

Cohen kertoi vuoden 2017 kirjallisessa lausunnossaan kongressille, että Trumpin Moskovan projekti raukesi jo vuoden 2016 tammikuussa. Tänä syksynä Cohen kuitenkin sanoi, että Trumpin liiketoiminta Moskovassa jatkui aina kesäkuuhun 2016.

Vuonna 2016 Trumpin vaalikampanja oli kuumimmillaan ja hänen mahdolliset Venäjä-kytkökset tuona aikana ovat erityistukinnan kohteena.

"Koin velvollisuudekseni peitellä Trumpin likaisia tekoja"

Cohen kertoi oikeusistunnon aikana työskentelystään Trumpin alaisena. Hän sanoi, että sokea lojaalisuuden tunne Trumpia kohtaan "sai hänet lähtemään valon sijasta pimeyden tielle".

– Olen elänyt henkilökohtaisessa ja henkisessä vankeudessa joka päivä siitä lähtien, kun hyväksyin työtarjouksen kiinteistömogulilta, jonka bisnesvaistoa ihailin suuresti, Cohen totesi paikalla olleiden toimittajien mukaan.

– Hiljattain presidentti twiittasi lausunnon, jossa hän kutsui minua heikoksi ja se on suurelta osin totta, mutta hyvin eri syystä kuin mihin hän viittaa. Se johtuu siitä, koska kerta toisensa jälkeen koin, että on velvollisuuteni peitellä hänen likaisia tekojaan.

Lue lisää:

Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen myönsi valehdelleensa kongressille –Trump: Cohen valehtelee valehtelustaan

Stormy Daniels joutuu maksamaan lähes 300 000 dollaria Trumpin oikeudenkäyntikuluja

Toimittajalta: Trumpin entisen asianajajan tunnustus teki presidentin tilanteesta tukalan

Lähteet: AP, STT