Herätys: Pääministeri Mayn kujanjuoksu jatkuu Brysselissä, Alkot auki myös jouluaattona, poutaisia pakkaspäiviä luvassa loppuviikoksi

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Theresa May Downing Street 10 -osoitteen ulkopuolella pitämässä puhettaan.
Pääministeri Theresa May tarvitsee muiden jäsenmaiden johtajilta apua saadakseen erosopimuksen läpi parlamentin alahuoneesta.Will Oliver / EPA

Pääministeri May anoo apua EU-johtajilta

Lontoossa ylitsekäymättömiin vaikeuksiin joutunut Britannian erosopimus kaappaa huomion, kun EU-johtajat kokoontuvat iltapäivällä Brysseliin. Pääministeri Theresa May, joka selvisi illalla puolueensa luottamusäänestyksestä, tarvitsee muiden jäsenmaiden johtajilta apua saadakseen erosopimuksen läpi parlamentin alahuoneesta.

Mayn brexit-sopimus pysyy aivan yhtä kuolleena kuin se on ollut tähänkin asti, arvioi Yle Uutisten Lontoon-kirjeenvaihtaja Pasi Myöhänen analyysissään.

Työpajat pelkäävät alasajoa

Useiden työpajojen toiminta voi olla uhattuna, kun työllisyyden hoito siirtyy maakuntien vastuulle. Valtakunnallinen työpajayhdistys arvioi, että merkittävää osaa työpajoista voi uhata lakkautus. Hallituksen mittavaa uudistusta arvostellaan myös siitä, että valtio käytännössä palkitsee maakuntia siitä, että työttömyyttä ei hoideta.

Saga Kampman
Saga Kampman kertoo, että työpajalla olo on parantanut hänen rahatilannettaan, koska tuet ovat paremmat.Heikki Haapalainen / Yle

Työtön kokki rehki uudenlaisen työkuntopassin – saattaa tulla osaksi aktiivimallia

Lahdessa testataan pitkäaikaistyöttömille annettavaa työkuntotodistusta, joka saattaa vielä tulla osaksi aktiivimallia. Todistusta varten työtön saa neuvontaa liikkumiseen, ravitsemukseen ja nukkumiseen.Työtön voi käyttää paperia työnhaussa, varsinkin, jos tulokset ovat hänelle mairittelevat.

Ville Venäläinen.
Janne Ahjopalo / Yle

Alkot ovat ensimmäistä kertaa auki myös jouluaattona

Alko pitää myymälänsä auki tulevana jouluaattona ensimmäistä kertaa. Jouluaaton aukioloajat ovat yhdeksästä kahteentoista. Alkon mukaan myymälöiden pitäminen auki tuli mahdolliseksi alkoholilain uudistuksen myötä.

Joensuun Ison Myyn Alkon myymälä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Senaatti haluaa lopettaa Yhdysvaltain tuen Saudi-Arabialle Jemenin sodassa

Senaatti äänesti aloitteesta lopettaa Yhdysvaltain tuki Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle Jemenin sodassa. Presidentti Donald Trumpin edustaman republikaanipuolueen senaattoreista 11 liittyi demokraattisenaattoreiden joukkoon tukemaan aloitetta. Senaattorit ilmaisevat aloitteella, että he vastustavat Trumpin hallinnon tukea saudiliittoumalle Jemenin sodassa, joka on aiheuttanut valtavan humanitäärisen katastrofin maassa.

Jemeniläinen mies kävelee pommitetun talon ohi maaliskuussa 2018.
Yahya Arhab / EPA

Poutaista pakkassäätä luvassa loppuviikoksi

Heikkoja lumikuuroja liikkuu siellä täällä, mutta varsinaisista sateista ei voida puhua. Lapissa on selkeää ja pakkanen paikoin kireää, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Pilvisyys kuitenkin vaihtelee ja pakkaslukemat sen mukaan: mitä selkeämpää, sen kylmempää. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sää 13.12.2018
Yle