Kaksineuvoinen purkaa päivystysruuhkaa ensi vuonna pikapolilla

Pikapolilla työskentelee kaksi sairaanhoitajaa ja yksi lääkäri. Mallista on saatu hyviä kokemuksia aiemmin Ilmajoella ja Kurikassa.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Kaksi valkohousuista henkilöä kävelee sairaalan käytävällä .
Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen ottaa ensi vuonna käyttöön niinsanotun pikapolin päivystysruuhkien helpottamiseksi. Asiakkaat ovat odottaneet vuoroaan jopa useita tunteja Kauhavan terveyskeskuksen kiirevastaanotolla.

– Pahimmillaan odotusajat ovat venyneet kolmeen, jopa neljäänkin tuntiin. Perinteisesti kiireisimmät päivät ovat maanantai ja perjantai, johtava ylilääkäri Heidi Ojala kertoo.

Pikapolilla työskentelee kaksi sairaanhoitajaa ja lääkäri.

– Sairaanhoitajat vastaanottavat aulasta potilaita saapumisjärjestyksessä. Jokainen pikapolille ohjautuva potilas käy ensin sairaanhoitajan haastateltavana ja tutkittavana. Hoitaja kutsuu tarvittaessa lääkärin paikan päälle.

Lääkärin ajankäyttö tehostuu

Uudessa toimintamallissa sairaanhoitajat tekevät kaikki asiakkaan esivalmistelut, mittaukset ja kirjaamiset, jolloin lääkärin ajankäyttö tehostuu.

– Lääkäri pääsee suoraan lääketieteelliseen asiaan käsiksi ja voi hoitaa tilanteen nopeasti ja näppärästi. Sen jälkeen lääkäri vaihtaa toisen sairaanhoitajan ja potilaan luokse. Tällä tavalla hoitoon saadaan tehoa ja toimivuutta, Heidi Ojala jatkaa.

Kun pikapoli otetaan käyttöön, Kaksineuvoisen kiirevastaanotolla säilyvät myös nykyiset sairaanhoitaja- ja lääkäripalvelut.

Pikapolin käyttöönotto vaatii yhden hoitajan lisäpalkkauksen. Lääkärien määrä säilyy ennallaan. Kaksineuvoinen vuokraa kiirevastaanoton lääkäripalvelut Attendolta. Arkisin työskentelee kaksi lääkäriä. Viikonloppuisin ja arkipyhinä on paikalla yksi lääkäri.

Pikapoli on jo käytössä muun muassa JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymässä.