Jemenin rauhanneuvotteluissa edistystä, kertovat medialähteet: pääkaupungin lentokenttä avataan, öljy- ja kaasuvienti takaisin

Neuvottelut päättyvät torstaina, mutta seuraavia puuhataan jo tammikuulle.

rauhanneuvottelut
Poliisiautoja vartioimassa Johannesbergin linnan edustalla Rimbossa, jossa Jemenin rauhanneuvotteluja käydään.
Poliisiautoja vartioimassa Johannesbergin linnan edustalla Rimbossa, jossa Jemenin rauhanneuvotteluja käydään.JANERIK HENRIKSSON/EPA

Jemenin sodan osapuolet ovat pääsemässä sopuun muutamista kohdista neuvottelujen edetessä keskiviikkona, kertoo uutistoimisto Reuters.

Iranin tukema kapinallisryhmä huthit ja Saudi-Arabian tukema Jemenin hallitus ovat sopineet, että pääkaupunki Sanaan lentokenttä avataan jälleen. Lentokenttä on ollut suljettuna, ja kaupunki on ollut huthien hallussa vuodesta 2014.

Lisäksi osapuolet ovat päättäneet aloittaa uudelleen öljyn ja kaasun viennin. Rahalla paisutettaisiin keskuspankin kirstua ja maksettaisiin palkat molempien osapuolien hallitsemilla alueilla.

YK ei ole vielä vahvistanut tietoja, mutta Reuters viittaa molempien osapuolien delegaatioilta saamiinsa tietoihin.

Neuvottelut ovat jatkuneet jo lähes viikon ajan Ruotsissa. YK:n isännöimät neuvottelut eivät ole vielä varsinaiset rauhanneuvottelut, vaan tarkoituksena on keskustella ensimmäisistä askelista kohti maan vakauttamista.

Hodeidan kohtalo vielä auki

Sanaan lentokentän avaaminen ja viennin jatkaminen ovat osa YK:n ehdottamaa sopimusluonnosta. Sopimuksen kohdista auki on vielä kysymys Hodeidan satamakaupungista.

Huthikapinallisten edustaja Abdul-Majid al-Hanash kertoi uutistoimisto AP:n mukaan, että huthit ovat valmiita pysäyttämään taistelut, vetäytymään kaupungista ja satamasta ja myöhemmin koko provinssista. YK saisi myös valvoa ja olla perustamassa paikallista hallintoa Hodeidaan.

Satama on merkittävin paikka, jonka kautta elintarvikkeita ja humanitaarista apua saadaan maahan.

Jemenin hallituksen edustaja Maeen Abdulmalik Saeed totesi medialle, että Hodeidasta ei välttämättä ehditä päästä sopuun neuvottelujen aikana. Neuvottelut päättyvät huomenna torstaina aamupäivästä. Osapuolilla on siihen asti aikaa pohtia sopimusta.

Aiemmin neuvotteluissa on saatu sovittua 15 000 vangin vaihtamisesta. Seuraavan kerran neuvottelut saatetaan pitää jo tammikuun aikana.

Jemenin sota on jatkunut kolmen vuoden ajan. Kymmenettuhannet jemeniläiset ovat kuolleet ja noin 15 miljoonaa elää kriisiolosuhteissa. Maassa kärsitään myös nälänhädästä.

Lue lisää:

Tukholman rauhanneuvottelut: Sopu Jemenin sodan vankienvaihdosta etenee

Jatkoa Jemenin rauhanneuvotteluille puuhataan ensi vuodeksi

Jemenin sodan osapuolet latelivat uhkauksia – vankien vaihdosta kuitenkin sopu

Lähteet: Reuters, AP, Dagens Nyheter, SVT