Senaatti haluaa lopettaa Yhdysvaltain tuen Saudi-Arabialle Jemenin sodassa

Yhdysvaltalaissenaattorit uhmaavat aloitteellaan presidentti Trumpin hallinnon Saudi-Arabiaa syleilevää politiikkaa.

Yhdysvaltain senaatti
Jemeniläiset pikkupojat tutkivat palanutta taloa Sanaassa
Jemenin sodan tuhoja pääkaupunki Sanaassa.Yahya Arhab / EPA

Yhdysvaltain senaatti lähetti keskiviikkona selkeän viestin presidentti Donald Trumpin hallinnon valitsemalle politiikalle Saudi-Arabian suhteen.

Senaatti äänesti aloitteesta lopettaa Yhdysvaltain tuki Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle Jemenin sodassa. Presidentti Donald Trumpin edustaman republikaanipuolueen senaattoreista 11 liittyi demokraattisenaattoreiden joukkoon tukemaan aloitetta. Aloite meni läpi äänin 60–39.

Kyse on lähinnä symbolisesta aloitteesta, sillä edustajainhuoneen ei odoteta käsittelevän asiaa enää tämän vuoden aikana.

Senaattorit ilmaisevat kuitenkin aloitteella, että he vastustavat Trumpin hallinnon tukea saudiliittoumalle Jemenin sodassa, joka on aiheuttanut valtavan humanitäärisen katastrofin maassa.

– Jos haluatte ostaa aseitamme, on tiettyjä asioista, joita teidän on hyväksyttävä. Sillä on merkitystä, kuinka käytätte niitä, sanoi republikaanisenaattori Lindsey Graham tiedotustilaisuudessa.

Yhdysvaltalaissenaattorit ilmaisivat jo reilu viikko siiten, mitä mieltä he ovat presidentti Trumpin hallinnon vankasta tuesta Saudi-Arabian kruununprinssille Mohammed bin Salmanille.

Tuolloin senaattorit molemmista puolueista kertoivat olevansa vakuuttuneita, että saudijournalisti Jamal Khashoggin murhan takana on juuri kruununprinssi bin Salman.

Senaattorit ilmaisivat kantansa sen jälkeen, kun CIA:n johtajan Gina Haspel oli antanut heille suljettujen ovien takana selonteon saudien toteuttamasta murhasta konsulaatissa Istanbulissa.

Aiheesta lisää:

Yhdysvaltalaissenaattorit vakuuttuneita: saudiprinssi tilasi Khashoggin murhan – ”Hän on hullu ja vaarallinen”

Aiheesta muualla:

US Senate rebukes Saudi Arabia over Yemen war, Khashoggi murder (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP