Lappilaisille oma vainajien tuhkauspaikka – Rovaniemen kirkkovaltuusto hyväksyi krematorio-investoinnin

Krematorion rakentaminen maksaa reilut 1,3 miljoonaa euroa. Pääosa investoinnista maksetaan tulorahoituksella.

krematoriot
uuni, uurnaus, krematorio
Vainajien tuhkaamiseen käytettävä krematorio on määrä rakentaa Rovaniemellä Tavivaaran kappelin yhteyteen. Se on valmistuessaan Lapin ainoa.Ella Mikkola/ Yle

Rovaniemen seurakunta on päättänyt krematorion rakennuttamisesta. Krematorio rakennetaan Tavivaaraan kappelin yhteyteen ja seurakunta varaa investointiin reilut 1,3 miljoonaa euroa.

Rovaniemen kirkkovaltuusto hyväksyi investoinnin osana ensi vuoden talousarviota ja lähivuosien taloussuunnitelmaa. Pääosa investoinnista rahoitetaan tulorahoituksella ja pieni osa saadulla testamenttilahjoituksella.

Krematorion rakentamisen on määrä alkaa ensi vuonna. Hankkeen kilpailutuksesta on kuitenkin valitettu markkinaoikeuteen. Valitus koskee tuhkauslaitteiston hankintaa, ei itse rakennuksen urakkaa joka kilpailutetaan erikseen.

Krematorion eli vainajien tuhkauspaikan rakentamista on toivottu Lappiin jo usean vuoden ajan, sillä Lapissa ei tällä hetkellä ole omaa krematoriota. Lappilaisia vainajia on kuljetettu tuhkattavaksi muun muassa Ouluun ja Kajaaniin, mutta varsinkin Oulussa ylimääräistä kapasiteettia ei juuri ole.

Myös Meri-Lapissa seurakunnat ovat pohtineet krematorion rakentamista, mutta hanketta on pidetty liian kalliina yksittäisille seurakunnille.