Vuosia miehen saaman raiskaustuomion jälkeen nainen kertoi poliisille valehdelleensa – KKO purki miehen tuomion

Nainen tuomittiin lopulta väärästä ilmiannosta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

korkein oikeus
Korkeimman oikeuden rakennus Helsingissä Kauppatorilla.
Korkein oikeus on purkanut miehen saaman tuomion raiskauksesta ja laittomasta uhkauksesta.Henrietta Hassinen / Yle

Korkein oikeus (KKO) on purkanut miehen saaman tuomion raiskauksesta ja laittomasta uhkauksesta, sillä se perustui väärään ilmiantoon. Helsingin hovioikeuden vuonna 2012 antamasta tuomiosta ehti kulua lähes viisi vuotta, kunnes nainen otti yhteyttä mieheen ja poliisiin. Hän kertoi poliisille ja myöhemmin tuomioistuimelle, ettei mies ollut tehnyt rikoksia.

– Sellaisia seikkoja, mihin miehen syyte oli perustunut, ei ole asiassa saadun selvityksen mukaan tapahtunut, korkein oikeus toteaa.

Nainen tuomittiin tänä vuonna käräjäoikeudessa väärästä ilmiannosta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja yhdyskuntapalveluun. Tuomio on saanut lainvoiman.

Televalvontatiedot paljastivat naisen ja miehen tavanneen

Käräjä- ja hovioikeudessa mies oli tuomittu puolentoista vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Oikeudet pitivät keskeisenä näyttönä naisen kertomusta, jota tuki psykologin näkemys.

Mies sen sijaan oli kiistänyt tapaamisen, mutta televalvontatiedoista kävi ilmi, että kaksikko oli todellisuudessa tavannut.

– Naisen kertomusta tuki myös miehen työnantajan antama todistus, jonka mukaan mies ei ollut ollut töissä tapahtumapäivänä, tuomiossa sanotaan.

Näin käräjä- ja hovioikeus eivät uskoneet miehen kertomusta.

– Miehen oikeudenkäynnissä antama kertomus siitä, että hänen ainut tapaamisensa naisen kanssa olisi tapahtunut hänen ollessaan työssä, ei siten ollut uskottava.

Syyttömänä tuomittu mies on Irakin kurdi ja hän istui vankilassa yhdeksän kuukautta. Hän myös ehti maksaa osan oikeuden määräämistä vahingonkorvauksista.

Helsingin Sanomat on kertonut tapauksesta muuun muassa tässä jutussa. (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat 17.5.2018)

Juttuun lisätty syytöntä miestä koskevat tiedot klo 14.34.