Uutta tietoa Lahden vedenpullottamosta: rahat rakentamiseen singaporelaiselta sijoittajalta

Lahden Hennalaan rakennetaan yli 20 miljoonaa euroa maksava pullottamo tyydyttämään kiinalaisten janoa.

vesitalous
Lahti Aqua
Sini Ojanperä / Yle

Kansainvälisen sijoittajan iso pullottamohanke Lahteen on varmistunut.

Pullottamoyhtiö H2O4U:n taustalla on nyt singaporelainen sijoittaja Allan Poh perheineen sekä heidän Aqua Matters -yhtiönsä.

Suunnitelmissa on 20–22 miljoonan euron pullottamoinvestointi Hennalaan Kallio-Pietilänkadulle. Pullottamon suunnittelutyö on loppusuoralla, mutta rakennusaikataulusta ei ole vielä varmuutta.

Uusia työpaikkoja pullottamoon tulee 20–30. Rakennusaikana työllistävä vaikutus on noin 130 henkilötyövuotta. Tehdas tuo työtä myös kuljetusalalle.

– Pullottamolta lähtee yksi rekka tunnissa, kertoo yhtiön hallituksen jäsen Ahti Junttila.

Pullottamon koko vedentuotanto menee vientiin. Päämarkkina-alueena on aluksi Kiina.

Hankkeesta kerrottiin kaksi vuotta sitten. Tuolloin kärkihahmo oli monacolainen sijoittaja Alain Mierczuk. Hän väistyy nyt H2O4U:n hallituksesta.

Uutena jäsenenä hallitukseen tulee uusien sijoittajien lisäksi Lahden entinen kaupunginjohtaja Tarmo Pipatti.

Jotain muuta kuin muovia?

Sijoittaja Allan Poh korostaa, että tuotannossa pyritään noudattamaan mahdollisimman hyvin kestävän kehityksen periaatteita. Hän ei vielä kerro tarkkoja yksityiskohtia yhtiön strategiasta markkinoilla, mutta vihjaa, ettei lahtelainen pullovesi tule välttämättä myyntiin tavallisiin ruokakauppoihin.

Pohn mukaan pakkausmateriaaleista kerrotaan myöhemmin lisää.

– Pulloissa käytetään mahdollisimman vähän muovia, hän kuitenkin valottaa suunnitelmia.

Veden markkinoinnissa tullaan hyödyntämään myös Suomen mainetta puhtaana maana.

Pullovesialan ensimmäinen suur-askel

Hallituksen jäsenellä Ahti Junttilalla on vahva tausta rakennusalalla, ja hän kertookin roolinsa olevan keskeinen erityisesti tehtaan rakentamisessa.

Junttilan mukaan pullovettä on arvioitu vietävän Suomesta pari miljoonaa litraa vuodessa. Lahden-tehtaalta on määrä lähteä päivässä vientiin miljoona litraa vettä.

– Tätä voisi verrata siihen, että Suomeen on joskus rakennettu ensimmäinen paperitehdas ja terästehdas. Rakennamme nyt ensimmäisen vesibisnekseen liittyvän tuotantolaitoksen ja yhtiö, olemme tässä pioneereja Suomessa.