1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jouluruoka

13 keinoa säilyttää järki jouluruokien kanssa – ja perhe pöydän ääressä

Kuulitko jo jouluisen kilahduksen? Eikö se ollutkaan tonttu vaan keittiössä raatava ruoanlaittaja?

Jouluruoka
Pähkinärouheella päällystettyä bataattivuokaa
Jyrki Lyytikkä / Yle

Emännälle tai isännälle joulupöytä voi olla loppuvuoden synkin hetki. Raatamisen huipennus.

Kysyimme asiantuntijoilta, kuinka pitää pakkotyön tuntu loitolla joulunaluspäivistä ja juhla mukavana myös itselle.

Vielä ehdit

1. Selvitä kiireesti, vieläkö voit tilata valmiit jouluruoat läheisestä pitopalvelusta tai lounasravintolasta. Esimerkiksi useat työpaikkaruokalat myyvät joululaatikoita.

2. Rajoita ostoaikeitasi. Jos tätä juttua lukiessasi olet jo hankkinut jouluruokien tarpeita, mutta jokin osa vielä puuttuu, jätä se kauppaan. Iso osa marketeista on avoinna läpi joulun, joten hanki täydennystä vasta, kun edelliset loppuvat oikeasti. Näin vältät hävikkiä.

3. Hillitse kokkaamista. Eli vaikka olisit jo täyttänyt kaappisi, laita ruokaa korkeintaan kahdeksi päiväksi kerrallaan.

Suunnitteluun tolkkua

4. Toteuta ja karsi muiden toiveita. Pyydä jokaiselta jouluaterialle osallistuvalta etukäteen kolme herkkutoivetta, ja lupaa toteuttaa jokaiselta yksi. Näin syömärit kokevat tulleensa huomatuiksi, eikä ruokaratkaisujen miettiminen ole pelkkää hakuammuntaa.

Ruuan ottajia
Jyrki Lyytikkä / Yle

5. Ota nyytit esiin. Mikäli jouluaterialle on tulossa muitakin kuin saman kodin asukkaita, voit helpottaa ruoanlaittajan taakkaa pyytämällä osan tarjottavista nyyttikesteinä. Tämä helpottaa myös joulun kustannuksia ja voi toimia ratkaisuna ruoka-ainerajoitusten kanssa.

6. Jaa vastuu aterioista lähellä asuvien sukulaisten kesken. Jos sama poppoo kokoontuu syömään useana päivänä, sopikaa, että vain aaton ruoan tekee A, joulupäivänä B ja tapanina C. Jälleen vähenee hävikki.

Tuunaa eines ja jalosta jämä

7. Käytä valmisruokia päästäksesi vähemmällä. Et ole yksin: kaupasta hankittuja joululaatikoita käyttää 75 prosenttia suomalaisista. Ja mikäli haluat lisää makua, kohenna laatikkoa kermalla tai voilla – tai vaikka ripottele bataattivuoan päälle pannulla paahtamiasi rouhittuja pähkinöitä (kuten tämän artikkelin pääkuvassa on tehty).

jouluruokalautanen
Jyrki Lyytikkä / Yle

8. Pidä yli jääviä ruokia mahdollisuutena. Jatka lanttu- tai perunalaatikon loput maidolla välipäivien keitoksi. Tai surauta rosolli soseeksi ja tee siitä punajuurikeitto.

Riko kaavoja, älä kulhoja

9. Älä syö lainkaan jouluruokaa. Kata pöytään jotain muuta juhlavaa - mutta vähemmän vaivalloista - syötävää.

10. Unohda lehtien ja blogien vinkit koristeluista ja juhlan väritrendeistä. Pidä joulupöydän tavoitteet vaatimattomina, kattaus sopivan siistinä – ja mieli rennompana.

joululimppusiivuja
Jyrki Lyytikkä / Yle

11. Hylkää osa perinteisistä tarjoamisista, jos haluat kokeilla uutta. Mikäli käytät aikaa ja voimia jonkin erikoisuuden valmistamiseen, jätä silloin muutama jokavuotinen herkku kokkaamatta.

12. Suhtaudu ruokarajoitteisiin rennosti. Jokaiselle ei tarvitse olla omia versioita perinnemauista, jos pöytä on muuten monipuolinen. Vakavia allergioita lukuunottamatta jouluaterialla on useimmiten jokaiselle jotakin.

13. Ota joulurauhan julistus nauhalle – tai katso jälkikäteen Yle Areenasta. Älä siis aseta turhia tavoiteaikoja sille, milloin mikäkin elementti tulee olla valmis. Raada rauhassa loppuun saakka, ja kuuntele Suomen Turkua vasta, kun kädet on pesty ja voit itse istua sohvalle.

Jälkiruokamousse
Jyrki Lyytikkä / Yle

Juttua varten on haastateltu Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten erityisasiantuntijaa Asta Asunmaata Alavudelta, ravintola Klapsakan yrittäjää Janne Lohea Raumalta, Pauliina Aaltoa Catering- ja Pitopalvelu Herkkupisteestä Turusta, pitopalveluyrittäjä Merja Hyttistä Kontiolahdelta ja Savon Marttojen toiminnanjohtajaa Anne Matilaista. Lisäksi jutussa on käytetty lähteenä elintarvikekonserni Saarioisen syksyllä 2017 tekemää kuluttajatutkimusta.

Lue lisää:

Paula Tiessalo: Joulustressi kuormittaa aivoja ja pilaa tunnelman – Vai valitsetko tänä jouluna toisin?

Kokeilisitko tänä jouluna kasvisruokia lihan tilalle? Tässä suositun vegaanibloggaajan 3 vinkkiä joulupöytään

Joulupöydän kalaherkuissa voi piillä listeriavaara – 6 vinkkiä hyvään jouluhygieniaan

"Pimeys antaa paljon anteeksi joulusiivouksessa"