Toivo-koira on laulanut virsiä pennusta asti – kuuntele, miten mäyräkoira veisaa

Seitsemänvuotias karkeakarvainen mäyräkoira pitää huolta siitä, etteivät kirkonmenot pääse menemään vahingossa ohi.

koira
Toivo-koira istuu sohvan karmilla katsomassa ulos ikkunasta

On sunnuntaiaamu kalajokisessa omakotitalossa. Kello lähestyy kymmentä. Toivon sisäinen kello kertoo, että kohta pääsee veisaamaan. Koira alkaa hiertää emännän jalkaa. Keino tepsii: Toivo pääsee Eija Mäkelän syliin olohuoneen lepotuoliin.

Kauan ei koiran tarvitse odottaa. Kun kirkonkellot alkavat soida, Toivon ilme terävöityy ja korvat heilahtavat. Hetki on koittanut.

Toivo on mukana heti ensimmäisestä virrestä lähtien. Kanttorin alkusoiton kuunneltuaan se yhtyy kirkkokansan veisuuseen. Kuono kohti kattoa ja koiramainen laulu alkaa.

Toivo-koira laulaa virttä emäntänsä eijan sylissä.
Toivo on virittäytynyt virsitunnelmaan.Raila Paavola / Yle

Toivo kuuntele tarkasti virttä, sillä kun lauletaan pidempiä säkeitä, on Toivonkin veisuu pidempää. Välillä se laulaa hiljaa, välillä urku auki.

Papin puheiden ajan Toivo yleensä istuu hiljaa. Joskus saattaa unikin voittaa kesken kirkonmenojen. Muulloin kuin sunnuntaisin Toivo yleensä nukkuukin kymmenen aikoihin takkahuoneessa. Loppuvirressä Toivo on kuitenkin aina mukana.

Ujous on kaukana

Mäkelöiden perheessä koiran lauluinnon syyksi arveltiin urkuja, mutta laulaminen ei kuitenkaan liittynyt vain urkusäestykseen. Myöskään koko kirkkokansaa ei ole tarvittu tueksi, lapsikuorokin on riittänyt.

Emännän mukaan koirasta huomaa, että lauluun osallistuminen on sille tärkeää eikä Toivoa haittaa, vaikka talo olisi täynnä vieraampaa väkeä.

– Aina välillä se katsoo tuonne ylöspäin ja on hyvin tyytyväinen, että saa veisata. Sitä ei kainostuta, se kyllä uskaltaa, kertoo Eija Mäkelä.

Myös isänmaan asialla

Koirien musiikkimaussa on yksilöllisiä vaihteluja. (siirryt toiseen palveluun) Toivo-koiran mieltymys ei ole rajoittunut vain virsiin. Myös isänmaalliset laulut, kuten Finlandia ja Maamme-laulu, innostavat, mutta muu musiikki ei.

Isännän mukaan Toivo on varmaan ollut entisessä elämässään kanttori!

Eija Mäkelä, koiran emäntä

Kun naapurissa on narttukoira juoksulla, se saa Toivonkin ulisemaan. Se ääntely on kuitenkin Mäkelöiden mukaan aivan erilaista kuin virsien veisuu.

Toivo-koira istuu sohvan karmilla katsomassa ulos ikkunasta
Toivo lempipaikallaanRaila Paavola / Yle

Toivo on laulanut pienestä asti, mutta sen isäkoira Usko ei laulanut. Matkimalla tapa ei siis ole tarttunut, mutta syitä on perheessä keksitty muitakin.

– Isännän mukaan Toivo on varmaan ollut entisessä elämässään kanttori!

Lue myös: Miksi koira ulvoo, kun sille soitetaan musiikkia? – Video

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus