1. yle.fi
  2. Uutiset

Fox Newsin asiantuntija: USA:n oikeusministeriö saanut todisteet, jotka osoittavat Trumpin määränneen asianajajansa tekemään rikoksia

Yhdysvalloissa kohupaljastuksia peittävä yhtiö on saanut syytesuojan, jotta se paljastaisi tietonsa presidentti Trumpista.

Donald Trump
Andrew Napolitano
Andrew NapolitanoBryan R. Smith / EPA

Yhdysvaltain liittovaltion syyttäjäviranomaiset ovat saaneet tietoja, joiden mukaan presidentti Donald Trump oli määrännyt asianajajansa Michael Cohenin tekemään rikollisia tekoja.

Asiasta kirjoittaa Fox news -uutiskanavan lakiasiantuntija (siirryt toiseen palveluun) Andrew Napolitano.

Cohen sai eilen keskiviikkona kolmen vuoden vankeustuomion. Hänen katsottiin syyllistuneen muun muassa valehtelemiseen kongressille Trumpin liiketoimista Venäjällä.

Toistaiseksi on ollut epäselvää, miten tarkasti Trump oli ohjeistanut Cohenia.

Napolitano kirjoittaa, että asiaa tutkineet New Yorkin ja Washingtonin viranomaiset ovat saaneet selville, että Cohen toimi Trumpin "ohjeiden ja käskyjen mukaisesti".

Kaupunkien viranomaiset siirsivät asiaa koskevat tiedostot viime viikolla liittovaltion syyttäjäviranomaisille, eli oikeusministeriön haltuun.

Napolitanon mukaan tiedostojen siirto on hyvin merkittävä teko. Paikalliset oikeusviranomaiset eivät tee ilmoitusta liittovaltiotasolle, ellei asiasta olisi pitäviä todisteita. Lisäksi tiedostojen siirto osoittaa, että liittovaltion odotetaan ryhtyvän asiassa toimenpiteisiin.

Oikeusviranomaiset eivät kerro, millaisia todisteet ovat, ainoastaan niiden olemassaolo myönnetään.

Napolitano kiteyttää asian merkityksen siten, että hänen mukaansa presidentti Trump on ohjeistanut ja määrännyt asianajajansa tekemään rikollisia tekoja, joista asianajaja on nyt saanut vankeustuomion. Lisäksi Trump olisi maksanut tästä Cohenille.

Cohenin toimiin liittyvä tutkinta on Yhdysvaltain liittovaltion syyttäjäviranomaisten toimintaa, eikä se liity erikoistutkija Robert Muellerin työryhmän tutkimuksiin. Mueller selvittää, oliko Trumpin kampanjaorganisaatio laittomalla tavalla yhteyksissä Venäjään. Trump on kiistänyt tämän jyrkästi.

Analyysi: Ex-asianajajan tunnustus rikoksesta syöksi Trumpin tähänastisen presidenttiuran kiperimpään paikkaan, mutta Trump voi selvitä tästäkin

Trump kiistää ohjeistuksen

Presidentti Trump on Twitterin kautta kiistänyt antaneensa Cohenille ohjeita rikolliseen toimintaan.

Kolmen tviitin sarjassa hän sanoo, että Cohenin olisi pitänyt lakimiehenä tietää, mikä on laillista. Cohenilla on itsellään suuri vastuu laittomista teoista.

Trump sanoo Cohenin saaneen tuomioita politiikkaan liittymättömistä teoista.

Tuomiot, jotka liittyivät Trumpin kampanjarahoitukseen eivät presidentin mielestä olleet seurausta rikoksia. Trumpin mukaan Cohen myönsi rikokset saadakseen pienemmän tuomion ja nöyryyttääkseen häntä.

Kohulehtiyhtiö kertoi yhteistyöstään syyttäjien kanssa

Yhdysvaltain suurimpiin tabloidilehtiin kuuluva The National Enquirer ja sen taustayhtiö American Media Inc. (AMI) ovat kertoneet, että ne tekevät yhteistyötä syyttäjäviranomaisten kanssa presidentti Trumpiin liittyvissä tutkimuksissa.

Asiasta kertoo Politico-lehti (siirryt toiseen palveluun).

The National Enquirer kerää tietoja rikkaiden henkilöiden aikaansaamista skandaaleista, hankkii niihin yksinoikeuden ja suurta maksua vastaan jättää julkistamatta ("catch-and-kill -uutisointi").

AP: Kohulehti säilytti kassakaapissa Trump-paljastuksia – nyt lehden julkaisijan ystävyys presidentin kanssa on päättynyt

The National Enquirer myöntää nyt, että se on maksanut esimerkiksi Playboy-malli Karen McDougalille, jotta tämä ei kertoisi julkisuuteen suhteestaan Trumpiin. Aiemmin lehti oli kiistänyt maksun.

Lehti on tehnyt yhteistyötä Trumpin kampanjaväen kanssa vuoden 2014 elokuusta aina presidentinvaaleihin saakka, jotta Trumpiin liittyvät skandaalit eivät paljastuisi ja vaikuttaisi vaalikampanjaan, Politico kertoo.

The National Enquirerin ja AMI:n johtajat ovat saaneet syytesuojan, jonka avulla he voivat kertoa mahdolliset Trumpiin liittyvät tietonsa viranomaisille. Syytesuojasta kerrottiin heti sen jälkeen, kun Michael Cohenin tuomio oli julkistettu.

Lue seuraavaksi