Pello avaa valtuuston kokoukset kotikoneilta katseltaviksi

Valtuuston kokouksista tehtävillä nettilähetyksillä eli striimauksilla halutaan helpottaa kuntalaisten osallistumista päätöksentekoon.

kunnanvaltuustot
Pellon kunnanvaltuusto kokoontui torstaina päättämään eron myöntämisestä kunnanjohtaja Sami Baasille.
Pellon valtuustosalissa käytäviä keskusteluja ja päätöksentekoa voi ensi vuodesta lähtien seurata internetin yli paikasta riippumatta.Annu Passoja / Yle

Pellon kunta ottaa käyttöön videoneuvottelulaitteet, joiden ansiosta esimerkiksi valtuuston kokouksia voi seurata internetin yli etänä. Kunnanjohtaja Eero Ylitalon mukaan videolähetysten eli striimausten aloittamisella halutaan parantaa päätöksenteon avoimuutta ja helpottaa asukkaiden osallistumista kunnan toimintaan.

– Kyllä meillä semmoinen tavoite on, että jos tämä menee niinkuin Strömsössä ja päätös saa lainvoiman tavanomaisessa järjestyksessä, niin ensi vuoden ensimmäinen valtuuston kokous olisi sitten netistä seurattavissa ja tekniikka käytössä, Ylitalo kertoo.

Hänen mukaansa videolaitteistoa voidaan hyödyntää myös muiden kuin valtuuston kokousten avaamisessa kuntalaisille. Esimerkiksi kaava-asioiden tai laajojen hankkeiden esittelytilaisuudet voidaan lähettää netin yli ja näin helpottaa tilaisuuksien seuraamista myös sivukyliltä.

Videoneuvottelulaitteiston avulla voidaan Ylitalon mukaan myös mahdollisesti säästää kunnan kuluja, kun pellolaiset päättäjät voivat osallistua maakunnalliseen tai valtakunnalliseen päätöksentekoon kotikunnan valtuustosalista.

– Valitettavasti Helsinki on niin syrjään rakennettu täältä Pellosta katsottuna, että siellä käyminen muutaman tunnin sessiossa tulee aika kalliiksi. Ja maakunnallinen päätöksenteko on samalla lailla keskittynyt Rovaniemelle ja Kemi-Tornio -seudulle.

Lapissa esimerkiksi Kemissä ja Rovaniemellä kunnan kokouksia voi seurata videostriimien välityksellä. Pellossa aloitteen videostriimausten aloittamisesta teki Keskustan kunnanvaltuutettu Jari Vanha.