Pikaruokaa kerjäävistä cityketuista tuli some-julkkiksia – Kimmo Ohtonen: Söpöjen kettuvideoiden taustalla on huolestuttava ilmiö

Kettu tottuu helppoon ravintoon nopeasti, ja saattaa opettaa myös jälkeläisensä hakemaan ruokaa ihmisten läheltä.

kettu
Kuvakaappaus videolta, jossa kettu juoksee jalkakäytävällä.
Toimittaja Susanna Pekkarinen kohtasi epätavallisen tuttavallisen ketun lenkillään lähellä kauppakeskusta Mikkelissä. Katso videolta, miten lähelle kettu tulee kuin odottaen syötävää.

Tuuheaturkkinen kaupunkilaiskettu lyöttäytyy seuraan lenkillä, vaikka mukana olisi koirakin. Se saattaa istua omakotitaloalueen jalkakäytävällä odottamassa, kun ihminen lähestyy, ja tulee jopa nuuskimaan lenkkeilijän lahkeita. Repolaisen rummanruskeat silmät napittavat suoraan ihmisen silmiin kysyvästi, hätkähtämättä. Pikaruokapaikan parkkipaikalla nuori sulavaliikkeinen kettu juoksee auton luokse, kun ikkunaa raotetaan.

Mikkelissä on tehty vuoden mittaan useita havaintoja ketuista, jotka tulevat ihmistä lähelle. Facebookissa Puskaradio Mikkeli vilisee tarinoita ketuista, jotka tutkivat pihapiirejä kissojen ulkotarhoja myöten. Luontotoimittaja Kimmo Ohtonen on huolissaan ilmiöstä, johon hänkin törmäsi pikaruokaravintolan pihalla.

– Nuori kettu, varmaan tämän kesän pentuja, oli ehdollistunut auton ikkunan avaamiseen, se oli kuin koira Pavlovin kellojen soidessa. Se on selvästi ruuanhakureissulla. Se teki ihan systemaattista kierrosta autosta autoon.

Ohtonen ei kuitenkaan antanut ketulle ruokaa, jolloin se lähti jatkamaan matkaa. Ohtonen arvioi, että kettu on oppinut hyödyntämään ihmisiä, jotka heittelevät ruokaa ikkunoista.

– Se on voinut oppia tämän käytöksen jopa vanhemmiltaan, se voi olla jo toisen tai kolmannen sukupolven pikaruokakettu. Tämä ei kuitenkaan ole kannustettavaa millään tavalla, että ruvetaan ruokkimaan kettuja oman viihteen takia.

Ihmistä lähestyvä kettu voi myös Etelä-Savon vs. riistapäällikön Ohto Salon mielestä olla kiinnostunut nimenomaan ihmisen tarjoamasta ruuasta. Salo arvioi, että varsinkin nuoret ketut ovat myös luontaisesti uteliaita, olivat ne sitten kaupungissa tai erämaassa syntyneitä.

– Jos kettu on koko nuoren ikänsä ollut ihmisen lähellä, se ei välttämättä pelkää. Toisaalta erämaakettukin saattaisi hölmistyä ensi kertaa ihmisen nähdessään ja jäädä katselemaan. Ehkä vasta seuraavalla kerralla se juoksisi ihmistä karkuun, pohtii Salo.

Kaupunkilaisketulle riittää ruokaa ilman ruokkimistakin

Kimmo Ohtonen sanoo, että ranskalaiset tai hampurilaiset tuskin ovat ketulle sopivaa ravintoa. Hänen mielestään ihmisten pitäisi miettiä, miten ketulle käy, jos se ei enää pelkää ihmistä.

– En tiedä, mitä se tekee ketun elimistölle, jos se syö pikaruokaa päivittäin. Ketun ruokkiminen ei kuitenkaan ole ihmisen eikä luonnon kannalta hyvä asia. Urbaanillekin ketulle riittää kyllä ravintoa luonnon puolesta, on jyrsijöitä, lintuja ja rusakoita. Pitää muistaa, että kettu on maailman laajimmalle levinnyt maapeto, ja se on hyvin sopeutuvainen.

Älykkyys ja sopeutuvaisuus voi kääntyä luontokappaletta itseään vastaan, jos joku vastaantulija ei kerran lähestykään eläintä hyväntahtoisesti. Terveen nuoren ketun paikka ei Ohtosen mielestä ole lähellä ihmistä.

– Jos pikaruokakettu on tohkeissaan tulossa hakemaan autoilijoilta ruokaa, se voi kerran jäädä auton alle. Tai joku ihminen haluaakin tehdä ketulle pahaa.

Voi syntyä vaikka pikaruokakettudynastia, ja se ei ole hyvä asia.

Mikkelissä puhuttavat kaupunkilaisketut eivät ole ainutkertainen ilmiö. Ketun leikkimielisyys ja autojen yhdistyminen ruokaan toi eläimen myös Kirkkonummen bussivarikolle.

– Näitä tarinoita on useitakin Suomesta, että kettu sopeutuu terassikaveriksi pihapiiriin, sanoo Ohtonen.

Ohtonen varoittaa, että kun yksi kettu oppii tulemaan ihmistä lähelle, pian niitä on useampi etsimässä ravintoa.

– Voi syntyä vaikka pikaruokakettudynastia, ja se ei ole hyvä asia.

Kääntyvätkö söpöt some-kuvat kettuja vastaan?

Kimmo Ohtonen kertoo kuvanneensa ketun toimintaa pikaruokapaikan parkkipaikalla, ja julkaisi videon ketun käytöksestä Instagramiin. Julkaisuun hän kirjoitti pohdiskelevia sanoja siitä, mihin kettujen ruokinta johtaa.

Jälkikäteen hän miettii, kääntyvätkö myös söpöt sosiaaliseen mediaan jaetut kuvat loppujen lopuksi kettua itseään vastaan, jos ketun lähelle tulemista pidetään kuvaamisen takia jopa toivottavana.

– Kaupungistumisen myötä kettu on saanut armeliaamman kohtalon kuin silloin, kun tuotantoeläimiä piti suojella petoeläimiltä. Kettua ei koeta viholliseksi. Nyt some- ja kissavideoiden aikaan siitä on tullut jopa julkkiseläin, joka voi viihdyttää meitä. Tämä yksi pikaruokakettu ilmentää aika hyvin tätä muutosta.

Vs. riistapäällikkö Ohto Salo muistaa, että ketun poikaset ovat entisaikaan saattaneet maaseudullakin saada vääränlaista huomiota osakseen.

– Poikasia saatettiin ottaa elätiksi. Lähtökohtaisesti tällaisia asioita pitää vain muistella, ei toteuttaa. Villieläimet kuuluvat niiden omaan elinympäristöön.

Salo peräänkuuluttaa tervettä kunnioitusta villiä eläintä kohtaan.

– Vaikka ketusta ei yleensä ole vaaraa, on syytä olla varuillaan. Kettu voi levittää myös kettusyyhyä eli kapia. Siitä ei kuitenkaan ole syytä hysterisoida. Lähtökohtaisesti se ei ikinä ole ihmiselle hengenvaarallinen.

Kapi voi ulosteiden kautta levitä myös lemmikkeihin.

Kettujen tulo kaupunkiin ei johdu niiden määrän kasvusta

Kettuhavaintojen ja some-kuvien lisääntyminen johtaa arvaukseen, että kettuja olisi aiempaa enemmän. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Riistakolmiolaskentojen mukaan maakunnassa on jopa aiempaa vähemmän kettuja. Toisaalta paikallista vaihtelua on paljon, ja jonain vuonna kaupunkien lähellä voi syntyä tavallista enemmän poikueita, mikä sitten näkyy havaintojen määrissä, arvioi Etelä-Savon vs. riistapäällikkö Ohto Salo.

Salo kertoo, että kaupunkilaiskettuja on ollut yhtä kauan kuin kaupunkejakin. Niistä vain puhutaan tällä hetkellä enemmän ja eri sävyyn kuin ennen. Lisäksi kettu huomataan kaupungissa helpommin kuin metsässä.

Kimmo Ohtosen havaitseman ketun suoranaisen ruokkimisen lisäksi ihminen saattaa ruokkia kettua myös huomaamattaan. Rohkea kettu saattaa vierailla vaikkapa ulos ruokitun lemmikin ruokakupilla tai pursuavalla jäteastialla.

– Jo ruuan tuoksu houkuttaa ketun paikalle, kuten muitakin eläimiä. Omienkin kokemusteni perusteella kissan tai koiran nappulat houkuttelevat kettuja, vaikka niiden tuoksu ihmisen mielestä voi olla luotaantyöntävä, pohtii Salo.