Kaikki MV-sivuston rikoksista tuomitut valittivat rangaistuksistaan – Janitskin sai lähes kaksi vuotta vankeutta

Helsingin käräjäoikeus määräsi vankeusrangaistusten lisäksi tuomitut maksamaan yli 130 000 korvauksia ja hyvityksiä.

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin Helsingin käräjäoikeudessa 13.6.2018. Kuva: AOP

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin on valittanut käräjäoikeuden hänelle langettamasta vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomasta vankeustuomiosta Helsingin hovioikeuteen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet lokakuussa yhteensä 16 eri teosta, jotka liittyvät MV-sivuston toimintaan. Janitskin määrättiin myös maksamaan vahingonkorvauksia ja hyvityksiä muiden tuomittujen kanssa yhteensä 136 000 euroa.

Janitskinin avustaja Anu Koivu sanoi heti käräjäoikeuden päätöksen jälkeen, että tuomio on hänen mielestään kohtuuttoman ankara.

Myös vuoden ehdollisen vankeustuomion saanut Johan Bäckman valitti päätöksestä. Myös MV-lehdessä toiminut, kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen saanut nainen haluaa muutosta tuomioon.

Syyttäjä Juho-Mikko Hämäläinen ei valittanut, sillä hän oli tyytyväinen käräjäoikeuden päätökseen.

Käräjäoikeus katsoi, että jutussa on kyse aivan poikkeuksellisesta rikoskokonaisuudesta. Tämän vuoksi Janitskinille langetettiin ehdoton tuomio.

Jutun asianomistajat joutuivat muun muassa vihaviestien kohteeksi sosiaalisessa mediassa MV-lehden kirjoittelun vuoksi.

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen on arvoinut, että jos tuomio pysyy samanlaisena muutoksenhaussa, se on erittäin merkittävä monessa mielessä.

Lue myös: