Strasbourgin ampujan keskustelu taksikuskin kanssa kertoo terroristisesta motiivista: "Tapoin ihmisiä Syyriassa kuolleiden veljien puolesta"

Taksikuski on ollut poliisille keskeinen todistaja Strasbourgin tiistaisen terrori-iskun tapahtumien selvittämisessä.

terrorismi
Sotilas on turvaamassa keskustan aluetta 13. joulukuuta.
Sotilas Strasbourgin kadulla.Patrick Hertzog / AFP

Strasbourgin ampujaa kyydinnyt taksikuski on kuvaillut ajon aikaista keskustelua poliisille, kertoo ranskalainen tv-kanava France2 (siirryt toiseen palveluun)tutkintalähteeseen viitaten.

– Tapoin äsken ihmisiä. Tein sen Syyriassa kuolleiden veljien puolesta, 29-vuotias ranskalaismies kertoi taksikuskille autossa, ase kädessään.

Taksikuski vei aseistautuneen ampujan heti tekojen jälkeen Strasbourgin vanhastakaupungista Neudorfin kaupunginosaan. Keskustelu kesti vain muutamia minuutteja.

– Poliisi teki kotietsinnän luonani tänä aamuna, ja he löysivät sieltä kranaatin, ampuja jatkoi taksikuskin kertoman mukaan.

Ampuja näytti taksikuskille haavoja, joita hän oli saanut käteensä turvallisuusjoukkojen luodeista. Kuljettajan mukaan mies oli kalpea ja vaikutti samaan aikaan sekä stressaantuneelta että rauhalliselta.

Taksikuski suostutteli ampujan poistumaan autosta nopeasti. Tämän jälkeen kuljettaja hakeutui lähimmälle poliisiasemalle.

Taksikuski arvelee selvinneensä matkasta hengissä siksi, että on itsekin muslimi ja hänen autossaan oli uskonnollisia symboleja. Taksin peruutuspeilistä roikkui esimerkiksi rukousnauha.

Iskussa kuolleiden määrä kasvoi torstaina yhdellä, kun vakavasti haavoittunut henkilö kuoli vammoihinsa. Iskussa on kuollut kolme henkilöä ja yksi on aivokuolleessa tilassa.

Ampujan etsintöjä jatketaan Ranskan ohella mm. Saksassa ja Sveitsissä.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Strasbourgin terroriteko ravistelee Ranskaa hereille

Yle seurasi: Epäillyn ensimmäinen rikostuomio 13-vuotiaana, huhut toisesta ammuskelusta kumottiin – katso erikoislähetys: "Tunnelma on surullinen ja hiljainen"

Tämän tiedämme nyt Strasbourgin epäillystä terroriteosta: Epäilty yhä pakosalla, perhe otettu kuulusteluihin, uhrien joukossa thaimaalaisturisti