Ylä-Lapin kalastusluville vihreää valoa hallitukselta

Ylälappilaisten saavat kausiluvan valtion vesiin, jotka ovat vaelluskalojen nousualueita.

kalastus
Kaksi miestä joella.
Kaksi miestä kalastaa Tenolla.Pasi Peiponen / Yle

Valtioneuvosto esittää helpotuksia Ylä-Lapin asukkaiden kalastusoikeuksiin. Torstaina eduskunnalle annettu hallituksen esitys on sisällöltään sama, jota valtioneuvosto käsitteli viime viikolla.

– Mikäli eduskunta hyväksyy muutokset, ne astuvat voimaan jo ensi kesäksi. Ylä-Lapin ihmiset pääsevät kalaan tutuille vesille, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo tiedotteessa.

Ylä-Lappia koskevan kalastuslain 10. pykälän muutoksella Enontekiön, Inarin ja Utsjoen asukkaille tulisi kausilupa sellaisiin kotikunnan alueella sijaitseviin valtion vesiin, jotka ovat vaelluskalojen nousualueita. Viehekalastuksen salliva lupa olisi omakustannehintainen ja maksuton alle 18-vuotiaille.

– Kausiluvan hintaa ei vielä tiedetä. Siitä päätetään myöhemmin, todennäköisesti ensi keväänä, kertoo kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Kausiluvan hinnasta päättää maa- ja metsätalousministeriö.

Muualla asuvien olisi jatkossakin mahdollista ostaa vuorokausilupia samoihin vesistöihin. Ylä-Lapin perinteiseen saamelais- ja paikalliskulttuuriin kuuluva kalastus vaikeutui merkittävästi uuden kalastuslain voimaantulon jälkeen, kun myös paikalliset ovat joutuneet hankkimaan vuorokausilupia kalastukseen. Kalastuslupia on lisäksi ollut saatavilla vain rajoitetusti.