Trafin pääjohtaja väistyy – Berner: En vaikuttanut johtajan lähtöön

Nykoppin toimikausi pääjohtajana olisi päättynyt vuodenvaihteessa.

Liikenteen turvallisuusvirasto
Mia Nykopp
Mia NykoppHandout / Lehtikuva

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin pääjohtaja Mia Nykopp on irtisanoutunut torstaina.

– Trafin julkiset kuljettajatiedot -palvelun toiminnasta syntyneen tilanteen rauhoittamiseksi ja luottamuksen palauttamiseksi olen päättänyt siirtyä sivuun Trafin pääjohtajan tehtävästä, Nykopp sanoo ministeriön tiedotteessa.

Nykopp valittiin pääjohtajaksi vuosi sitten marraskuussa. Hänen vuoden kestävä toimikautensa alkoi 1. tammikuuta 2018.

Kauppalehti kertoi perjantaina (siirryt toiseen palveluun), että Nykopp jää kuitenkin viraston palvelukseen ainakin vuoden loppuun asti. Lehden mukaan hänen eroilmoituksensa koskee määräaikaista pääjohtajan tehtävää, ei hänen vakituista virkaansa Trafissa.

Trafin pääjohtajana toimii tämän vuoden loppuun asti Liikennevälineet-toimialan johtaja Olli Lindroos. Trafi ja Viestintävirasto yhdistyvät ensi vuoden alussa uudeksi Liikenne- ja viestintävirastoksi, jolle ei ole vielä valittu johtajaa. Kauppalehden mukaan Mia Nykopp on perunut hakemuksensa uuden viraston johtajaksi.

Ministeriön mukaan Trafin sähköisten palvelujen avaamisessa on edelleen riskejä, ja siksi palveluja avataan yksi kerrallaan. Palvelujen palauttamisen aikataulusta ministeriö ei vielä kerro mitään.

Berner: Kunnioitan Nykoppin päätöstä

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) sanoo kunnioittavansa Trafin pääjohtajan ratkaisua jättää tehtävänsä.

– Hän on ottanut tilanteen vakavasti, ymmärtänyt että tilanne on vahingoittanut Trafia ja että hän pääjohtajana kantaa vastuun. Kunnioitan tätä päätöstä.

– En ole hänen kanssaan henkilökohtaisesti keskustellut. Olen ymmärtänyt että hän on halunnut antaa selvityksille työrauhan ja sitä kautta mahdollistaa, että voidaan tehdä muutoksia jotta palvelut saadaan palautettua, Berner sanoi eduskunnassa.

Berner sanoo, ettei hän itse tai hänen ministeriönsä ole vaikuttanut Trafin johtajan lähtöön. Berner sanoo itse kuullensa Trafin ongelmista sunnuntaina.

Ministeriö, viestintävirasto ja Trafi ovat selvittäneet, missä järjestyksessä palvelut yritetään avata. Tällä hetkellä esimerkiksi sähköisiä rekisteröintejä ei voi tehdä lainkaan.

Viestintävirasto: Tietoturva Trafissa keskimääräistä parempi

Ministeriö kertoo saaneensa Viestintävirastolta ja Trafilta pyytämänsä selvitykset määräajassa. Viestintäviraston selvitystä johtava pääjohtaja Kirsi Karlamaa kertoo tiedotteessa, että "Trafin palvelukokonaisuuden tietoturvallisuuden taso on keskimääräistä paremmalla tasolla verrattuna valtiohallinnon muihin tarkastuskohteisiin, joihin sovelletaan vastaavia tietoturvavaatimuksia".

Ministeriö ei aio toistaiseksi julkaista saamiaan selvityksiä, koska ne sisältävät salassa pidettäviä tietoja.

Trafin sähköinen asiointipalvelu suljettiin kokonaan sunnuntaina kuljettajatietoja tarjonneen palvelun herättämän kritiikin takia. Trafin palvelusta on voinut hakea heinäkuun alusta lähtien ihmisten ajokorttitietoja ilmaiseksi ja esimerkiksi selvittää, onko jollakulla ihmisellä voimassa oleva ajo-oikeus.

Uutista on päivitetty 14.12.2018 klo 8.26: Lisätty Kauppalehden uutisoimat tiedot Nykoppin eroilmoituksesta.

Lue lisää:

Berner Trafin verkkopalvelukohusta: Massaluovutusta ei näyttäisi tapahtuneen, mutta kaikkia tietoja ei vielä ole

Tietoturva-asiantuntija STT:lle: Trafin palvelun ongelmallisin seikka oli pelkällä henkilötunnuksella toimiva haku

Trafin sähköinen asiointi poikki ainakin keskiviikkoon – tuhansia asioita päivässä lykättävä tai hoidettava muuta kautta

Miikka keksi, miten Trafin palvelusta ongitaan suomalaisten henkilötietoja – "Sehän on täydellinen identiteettivarkaus"