Hyppää sisältöön

Jemenin rauhanneuvotteluissa tuntuvaa edistystä – pahimmin sodan keskellä olleeseen kaupunkiin saatiin tulitauko

Vuosien vihanpidon jälkeen sotivien osapuolten johtajat kättelivät toisiaan.

Jemenin sotivien osapuolten edustajat kättelivät YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin silmien alla Tukholmassa joulukuussa. Kuva: Jonathan Nackstrand / Lehtikuva

Jemenin sodan osapuolet ovat päässeet sopuun pahimmin sodan keskelle joutuneen Hodeidan kaupungin tulitauosta ja joukkojen vetämisestä kaupungista.

Rauhanneuvottelujen ensimmäinen kierros päättyi tänään torstaina. Neuvotteluja on käyty viikon ajan Ruotsissa Rimbon kylässä.

Neuvotteluihin liittyi tänään myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Hän sanoi neuvottelujen päätyttyä, että niissä otettiin tärkeä askel. Neuvotteluissa saatiin aikaan merkittävää edistystä, joka tulevaisuudessa voi johtaa konfliktin loppumiseen.

Nyt tehdyn sopimuksen mukaan kapinalliset huthi-sotilaat vetäytyvät Hodeidan satamakaupungista, joka on ratkaisevan tärkeä Jemenin ruokahuollon kannalta. Kaupunkia alkavat valvoa puolueettomat joukot.

Jemenin hallitusta tukeva, Saudi-Arabian johtama liittouma on yrittänyt kuukausien ajan saada Hodeidan haltuunsa.

Jemenin 29 miljoonasta asukkaasta noin 22 miljoonaa tarvitsee ruoka-apua. Jopa 14 miljoonaa on nälänhädän partaalla.

Tulitauko koskee koko Hodeidan maakuntaa.

Jemenin ulkoministeri Khaled al-Jamani jäähdytteli innostusta. Hänen mukaansa Hodeidaa koskeva sopimus on "oletuksen tasolla" niin kauan kunnes kapinalliset ovat vetäneet sieltä joukkonsa.

Jo aikaisemmin osapuolet sopivat mittavasta vankien vaihdosta.

Neuvotteluja on määrä jatkaa tammikuun lopulla.

13.12. klo 16.10. Uutiseen lisätty Jemenin ulkoministerin kommentti.

.
.