Pohjanmaan poliisin lupapalvelu ruuhkautui pahoin – syynä kiristykset ajokortin käyttämisessä henkilöllisyystodistuksena

Ensi vuonna ajokortti ei käy henkilöllisyystodistukseksi passia tai henkilökorttia noudettaessa. Se ei kuitenkaan ole este lupa-asiakirjojen saamiselle.

passit
Henkilökortti ja passi.
Poliisi

Pohjanmaan poliisin lupapalvelu on tällä hetkellä pahoin ruuhkautunut. Lupapalveluun löytyy vapaita aikoja vasta ensi vuoden puolella.

Syy ruuhkautumiseen liittyy poliisin viikko sitten antamaan tietoon, että ajokortti ei enää ensi vuonna kelpaa henkilöllisyystodistukseksi passia noudettaessa.

Uutisointi on herättänyt paljon keskustelua ja jopa väärinkäsityksiä.

– Monet ovat luulleet, että passia tai henkilökorttia ei voi enää ensi vuonna saada ilman voimassa olevaa henkilöllisyystodistusta. Se on väärinkäsitys. Hakuprosessissa mikään ei tule muuttumaan, sanoo Pohjanmaan poliisilaitoksen lupaesimies Laura Kallio.

Jos tilaajalla ei ole aiempaa passia tai henkilökorttia, hän voi valtuuttaa voimassa olevan Suomen passin tai henkilökortin omistajan noutamaan asiakirjan suoratoimituspisteestä, eli Matkahuollosta, K-kaupasta tai R-kioskista.

Ohjeet valtakirjan saamiseen tulevat tilaamisen yhteydessä.

Jos nouto suoratoimituspisteestä ei ole mahdollista valtakirjalla, tilataan lupa-asiakirja noudettavaksi poliisiasemalta. Poliisiasemalla henkilöllisyyden voi osoittaa noudettavalla passilla tai henkilökortilla.

– Poliisiasemalla voidaan lisäksi tehdä tunnistusmenettely, jolla tarkistetaan oikea henkilöllisyys. Näin tiedetään, että ollaan oikealle ihmiselle tekemässä tätä asiakirjaa, Kallio sanoo.

Kallion mukaan ajokortti ei ole aiemminkaan kelvannut poliisille viralliseksi henkilöllisyystodistukseksi.

– Käytännössä esimerkiksi pankit ja postit ovat sen hyväksyneet, mutta jatkossa se ei kelpaa heillekään, Kallio muistuttaa.