“Nämä nuoret toivovat joululahjaksi sukkia, alushousuja ja leffalippuja” – taantuma on entisestään syventänyt köyhien perheiden ahdinkoa

Hope ry:n vähävaraisia lapsia on jo yli 3 000 Suur-Tampereella. Vielä ehdit auttaa ja lahjoittaa.

nuoret
Lahjapaketteja
Monien pienituloisten perheiden nuoret toivovat sitä vähemmän lahjoja, mitä kauemmin taloudelliset vaikeudet kestävät.Henrietta Hassinen / Yle

Suomessa joulu tarkoittaa monelle lapsiperheelle huolta ja niukkuutta.

– Pitkään jatkunut taantuma on entisestään syventänyt pienituloisten perheiden taloudellista kriisiä ja se näkyy, Tampereen Hope ry:n tiiminvetäjä Kirsi Stenvall kertoo.

Vaikka yksi vanhemmista tai perheen yksinhuoltaja saisikin taantuman taituttua töitä, talouskriisin jättämiä jälkiä on paljon paikattavina kerääntyneistä laskuista alkaen.

Kirsi Stenvall Hope ry:n lastenvaatehyllyjen edessä
Hope ry:n tiiminvetäjä Kirsi Stenvall on vuosien aikana nähnyt, miten taantuma iskee pienituloisten lapsiperheiden arkeen.Liisa Leinonen / Yle

Kaksi vuotta sitten Hope ry:llä oli Tampereen seudulla noin 2 000 lasta asiakkaina. Nyt heitä on jo 3 000.

Stenvall kertoo, että monissa yhdistyksen vähävaraisissa lapsiperheissä huolenaiheet alkavat jouluna jo ruuasta.

– Ei haaveilla jouluateriasta, vaan mietitään, miten kaikille lapsille ja kasvaville teineille saisi vatsan täyteen. Kun koulu on joulunaikaan pitkään suljettu, kouluruoan puuttuminen näkyy arjessa, Stenvall sanoo.

Stenvall kertoo, miten pienet lapset uskovat yhä joulun taikaan. Nuorten kohdalla näin ei enää ole.

– Moni lapsi lohduttaa äitiään, että äiti, älä huoli, vaikka rahaa ei ole, kyllä joulupukki tuo lahjat. Tätä tarinaa kuulemme usein. Niukkuudenkin keskellä lapsen mieli jaksaa kääntää kaiken vielä hyväksi, Stenvall kertoo.

Joululahjapaketteja
Suomessa elää yli 100 000 lasta pienituloisissa perheissä. Osalle lahjoitukset ovat ainoa tapa saada joululahja.Karoliina Kemppainen / Yle

Kun perhe elää taloudellista kriisiä vuosien ajan, se alkaa jo näkyä teini-ikäisissä. Moni nuori sanoo myös Hope ry:n työntekijöille, että ei kaipaa lahjoja, kunhan pikkusisarille saisi paketin.

Mitä vanhemmaksi nuori kasvaa, sitä pienemmiksi toiveet käyvät. Lopulta voi loppua kyky haaveiluun.

– Moni nuori kantaa syyllisyyttä esimerkiksi lukio-opinnoistaan, koska ajattelee, että hän on perheelle taloudellinen taakka. Jouluna he eivät enää toivo itselleen mitään. On vaarallista, kun nuori kadottaa kyvyn unelmoida, toivoa, ajatella itseään, kun he menettävät kyvyn katsoa tulevaisuuteen. Silloin he ovat syrjäytymisriskissä, Stenvall sanoo.

Näitä lapset ja nuoret toivovat

Hope ry:n joululahjakeräyksen tavoitteena on saada jokaiselle vähävaraiselle lapselle ainakin yksi lahja.

Lahjoja on jo tuotu paljon, sillä tänä vuonna lahjakeräys aloitettiin jo lokakuussa.

– Lahjoittajat ovat niitä lasten ja nuorten oikeita joulupukkeja, Stenvall sanoo ja hymyilee.

Etenkin pienet lapset tuntuvat toivovan kaikenlaisissa perheissä varsin samankaltaisia asioita taloudellisesta taustasta riippumatta.

Sportartiklar i hylla
Moni lapsi ja nuori toivoo joululahjaksi myös Hopen kautta urheilu- ja harrastusvälineitä.YLE / Mathias Gustafsson

Tänä vuonna pikkulasten suosikkilahjoina Hope ry:n toivelistoilla ovat olleet erilaiset Pipsa Possu- ja Ryhmä Hau -lelut ja -tavarat sekä legot.

Keppihevosbuumi on saanut nuoret tytöt askartelemaan. 9– 11-vuotiaista tytöistä suuri osa toivoo kahden viime joulun tapaan nyt askartelutavaroita neulasta ja langasta alkaen.

Nuorten kohdalla suomalaisten eriarvoisuus alkaa jo näkyä. Siinä missä yhdet viettävät Suomessa yltäkylläistä perhejuhlaa kymmenien lahjojen tavarapaljoudessa, toiset haaveilevat keskiluokalle tavallisista asioista.

Moni nuori pyytää nyt joululahjaksi esimerkiksi konvehtirasiaa.

Suurin osa nuorista toivoo lahjakortteja vaateliikkeisiin, kulttuurimenoihin tai kahviloihin. Stenvall on huomannut nuorten ajanvieton muuttuneen. Enää ei vain oleskella jonkun kotona, vaan nuorten porukat ovat siirtyneet kahviloihin ja hampurilaispaikkoihin.

– Nuorilla on kova pelko, että he jäävät ulos porukasta. Kun ei ole koskaan varaa ostaa mitään, päätyy vaatekaupassa aina makutuomariksi. Kun ei ole varaa leffalippuun, tai kahviin kahvilassa, voi jäädä porukasta lopulta kokonaan ulos. Usein näissä lahjakorttitoiveissa kyse on vahvasti nuorten sosiaalisesta elämästä, ei niinkään siitä, mitä itse lahjakortilla fyysisesti saa.

Tänä vuonna nuoret ovat kysyttäessä toivoneet itselleen esimerkiksi ensimmäistä kampaamo- tai parturikäyntiä.

– Nuoret toivovat myös sukkia, huulikiiltoa, deodoranttia ja suihkusaippuaa. Se kuvaa kuilua suomalaisperheiden välillä ja eriarvoisuuden määrää, Stenvall toteaa.

Näin voit auttaa

Vähävaraiselle 11– 17-vuotiaalle nuorelle voi hankkia lahjakortin johonkin liikkeeseen. Esimerkiksi vaatekaupat, elektroniikka- ja pelikaupat, urheilululiikkeet, eräliikkeet, hevostarvike- ja musiikkiliikkeet ovat kaikki mahdollisia.

Moni nuori harrastaa esimerkiksi teatteria, mutta ei ole koskaan päässyt teatteriesitykseen.

Toiset pelaavat jääkiekkoa ja kaipaavat lippuja Hakametsään.

– Että saisi edes kerran käydä teatterissa tai kiekkopelissä, se on se haave. Toiveen toteutuminen voisi tukea harrastusta ja nuoren kiinnostusta, Stenvall toteaa.

Myös elokuvaliput, konserttiliput ja lahjakortit ravintoloihin ja kahviloihin tulevat nuorille tarpeeseen. Nuorilla on pulaa myös urheiluvarusteista.

– Onhan se erilaista, jos saa ensimmäistä kertaa sopivan kokoiset luistimet, eikä sellaisia, jotka ovat toisen vanhat ja istuvat vain joten kuten. Paljon on puutetta eri harrastusvälineistä, Stenvall sanoo.

Lahjakortin tai elämyslipun nuorelle voi viedä Tullintorin Info-pisteelle (siirryt toiseen palveluun) tai Tullintorin K-Markettiin 15.12. saakka.

Kauppakeskus Ratinassa (siirryt toiseen palveluun) lasten ja nuorten toiveita on ripustettu neljään erilliseen joulupuuhun. Ratinassa kolme liikettä ottaa 16.12. saakka vastaan toivelahjoja, jotka Hope ry toimittaa lapsille ja nuorille.

Perheille voi myös lahjoittaa ruokalahjakortteja ruokakauppoihin Hope ry:n kautta.