Trafi-kohu nousi esille myös eduskunnan kyselytunnilla – Demarit ihmettelivät: Julkisesta ajokorttitiedosta tuli työkalu henkilötietojen varastamiseen

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner puolustautui sanomalla, että kyseessä on ollut toimeenpanon eikä lainsäädännön ongelma.

Liikenteen turvallisuusvirasto
Katja Taimela
SDP:n kansanedustaja Katja Taimela kysyi ministeri Anne Berneriltä, miten kansalaisten luottamus aiotaan palautta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tietoturvakohu puhututti kansanedustajia eduskunnan kyselytunnilla.

Etenkin suurin oppositiopuolue SDP arvosteli tapahtunutta voimakkaasti. SPD:n mukaan asiaa ei voi kaataa pelkästään Trafin syliin eikä pääjohtajan vaihtuminen korjaa tilannetta.

SDP:n kansanedustaja Katja Taimela penäsi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriltä (kesk.) vastausta siihen, mitä kansalaisten luottamuksen palauttamiseksi aiotaan tehdä.

– Julkisesta ajokorttitiedosta on tullut työkalu henkilötietojen varastamiseen, Taimela ihmetteli.

– Hyvä kysymys, huudahdettiin salista.

Viime sunnuntaina selvisi, että Trafin ajokorttipalvelusta voi saada kenen tahansa ajokortinomistajan henkilötietoja, mikä herätti huolen tietoturvasta.

Kohun seurauksena Trafin sähköiset palvelut suljettiin.

Liikenne- ja viestintäministeri Bernerin mukaan Trafin järjestelmien tietoturva on keskimääräistä paremmalla tasolla.

– Siitä huolimatta on myös tunnistettu haasteita. Näihin haasteisiin nyt tartutaan, jokainen järjestelmä käydään yksitellen läpi. Sitä mukaa, kun niiden tietoturva voidaan varmistaa, ne palautetaan käyttöön, Berner vastasi ja vakuutti, että asia otetaan vakavasti.

Trafin pääjohtaja Mia Nykopp kertoi torstaina jättävänsä tehtävänsä syntyneen kohun takia.

"Ei verottajakaan laita kaikkien tietoja ulos"

SDP:n Suna Kymäläisen mukaan pitkin vaalikautta on hallitusta arvosteltu huonosta lainsäädännöstä.

Bernerin mukaan kyse ei ole lainsäädännön ongelmista, vaan pikemminkin siitä, miten lakia on toimeenpantu.

– Nyt kysymys on siitä, millä tavalla tätä kohtaa voidaan parantaa ja huolehtia siitä, että osaaminen virastoissa on sillä tasolla, että toimeenpanoon voidaan luottaa, Berner sanoi.

Vihreiden Olli-Poika Parviaisen mielestä Trafin kuljettajatietopalvelun sulkemisessa kesti liian kauan.

– Toivoisin, että hallitus voisi selvittää, ettei tällaisia tapauksia ei jatkossa tapahdu muiden sähköisten palvelujen osalta, hän lisäsi.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) korosti tarkoituksenmukaisuutta julkisten rekistereiden sisällöissä.

– Meidän pitää käyttää tarkoituksenmukaisuusharkintaa, että mitä tietoja ihmisistä julkisissa rekistereissä on. Otan esimerkiksi vaikka verottajan: kaikkien suomalaisten verotiedot ovat julkisia, mutta ei verohallinto laita kaikkien tietoja ulos vaan ne ovat saatavilla kysyttäessä.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Trafi-kohun suurin syy on se, että koko Suomi on toivottoman löperö

Trafin pääjohtaja väistyy – Berner: En vaikuttanut johtajan lähtöön

Tietoturva-asiantuntija STT:lle: Trafin palvelun ongelmallisin seikka oli pelkällä henkilötunnuksella toimiva haku