Hyppää sisältöön

15-vuotias Greta Thunberg on Puolan ilmastokokouksen supertähti – kannustaa kaikkia perjantaina lakkoon ilmaston vuoksi

Ruotsalainen Greta Thunberg on ollut perjantaisin istumalakossa ilmastotekojen puuttumisen takia. Australiassa tuhannet koululaiset ovat lakkoilleet.

Greta Thunberg Kuva: Janek Skarzynski / Lehtikuva

Puolan Katowicessa pidettävän ilmastokokouksen tähti on ruotsalainen 15-vuotias Greta Thunberg. Hän meni syksyllä Tukholmassa koululakkoon ilmastonmuutoksen takia.

Katowicen ilmastokokouksessa median kiinnostus Thunbergia kohtaan on ollut niin suurta, että mukana oleva manageriksi päätynyt isä kirjailija, näyttelijä Svante Thunberg alkoi ymmärrettävästi rajoittaa haastatteluja. Nuorta ilmastolähettilästä ei ole tarkoitus uuvuttaa. Greta on ollut kokouksessa alusta alkaen.

Nyt Greta Thunberg kannustaa videollaan kaikkia menemään perjantaina lakkoon ilmaston vuoksi.

Greta oli Ruotsin valtiopäivävaalien alla pari viikkoa koululakossa ja istui Ruotsin valtiopäivätalon lähettyvillä osoittamassa mieltä. Vaalien jälkeen hän on ollut istumalakossa joka perjantai. Hän on saanut seuraansa muitakin ilmastosta huolestuneita.

Gretan mukaan ihmiset puhuvat ilmastonmuutoksesta, mutta eivät tee mitään. Yksikään maa ei hänen mukaansa tee tarpeeksi ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi.

Greta Thunberg on ollut tekemässä ilmastotyötä Katowicessa kokouksen alusta alkaen. Kuva: Hanna Eskonen / Yle

– Poliitikkojen tehtävänä on voittaa vaaleja, eikä tehdä radikaalia ilmastopolitiikkaa. Ääniä ei saa, jos kertoo totuuden ympäristöstä ja ilmastosta, Greta arvioi tiedotustilaisuudessa Katowicen ilmastokokouksen avajaisissa viime viikon maanantaina.

– Ihmiset eivät tiedä, että on kriisitilanne. Lämpeneminen tiedetään, mutta sen seurauksista ei tiedetä. Olen tavannut poliitikkoja ja toimittajia, jotka eivät tiedä, Greta kertoo Katowicessa kuvatulla videolla (siirryt toiseen palveluun).

Gretan isä kertoo samalla videolla, kuinka tytär on saanut koko perheen suhtautumaan vastuullisesti ilmastoon. He eivät enää lennä ja ovat kasvissyöjiä. Äiti, oopperalaula Malena Ernman ei konsertoi lentomatkojen päässä.

Toby Thorpe on saapunut ilmastokokoukseen Australian Tasmaniasta. Kuva: Hannele Muilu / Yle

Gretan viesti on saanut vastakaikua muun muassa Australiassa. Australian Tasmaniasta Katowiceen tullut ilmastoaktivisti Toby Thorpe kertoo, että eri puolilla Australiaa on lakkoillut 15 000 opiskelijaa.

17-vuotias Toby kertoo, että monet hänen ystävistään olivat lakossa. Hän itse oli matkoilla, mutta hengessä mukana.

– Totta kai olen kuullut Gretasta, minulla oli ilo tavata hänet täällä.

Tobyn mukaan Gretan saama huomio on hieno esimerkki siitä, miten nuorilla voi olla voimaa, joka yhdistää yli rajojen.

Australian pääministeri Scott Morrison suivaantui lakoista ja kritisoi, että lasten ei kuulu olla aktivisteja vaan heidän tehtävänsä on käydä koulua.

Toby on harmistunut pääministeri Morrisonin sanoista.

– Hänen mukaansa kouluissa pitäisi olla vähemmän aktivismia ja enemmän oppimista. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka hallituksemme ei arvosta nuorten valtaa ja huolia.

Tobyn mukaan nuoret eivät kuitenkaan välitä latistamisyrityksistä.

– Otamme vallan ahneilta yhtiöiltä, kuten fossiiliselta teollisuudelta. Menemme lakkoon ja varmistamme, että maailma saa tietää meidän ottavan vallan, Toby sanoo.

Lue myös:

.
.