Velkakirjojen osto-ohjelma päättyy odotetusti – jää kuitenkin työkalupakkiin

EKP:n pääjohtaja varoittaa lisääntyvästä taloudellisesta epävarmuudesta.

talous
Euroopan keskuspankki
Euroopan keskuspankin neuvoston ei odoteta tekevän muutoksia rahapoliittisiin päätöksiin torstain kokouksessaan.Mauritz Antin / EPA

Euroopan keskuspankki EKP vahvistaa, että joukkovelkakirjojen osto-ohjelma loppuu suunnitellusti tämän kuukauden lopussa. EKP on elvyttänyt euroalueen taloutta 2,6 biljoonalla eurolla vuodesta 2015 lähtien osto-ohjelmansa avulla.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti kuitenkin, että pankki voi käynnistää uudelleen valtioiden ja yritysten joukkovelkakirjojen ostot milloin tahansa. Hän luonnehti ostojen olevan pysyvä osa pankin työkalupakkia.

Joukkovelkakirjojen ostot päättyvät nyt, vaikka euroalueen talous osoittaa uupumisen merkkejä. Draghin mukaan taloutta alaspäin painavia tekijöitä ovat geopoliittiset ongelmat, protektionismin uhka, kehittyvien markkinoiden haavoittuvaisuus ja finanssimarkkinoiden epävakaisuus.

EKP alensikin torstain korkokokouksensa yhteydessä talousennustettaan. Tänä vuonna euroalueen talous kasvaa uuden ennusteen mukaan 1,9 prosenttia, kun aiempi ennuste oli 2,0 prosenttia. Ensi vuoden ennusteensa pankki pudotti 1,7 prosenttiin 1,8 prosentista.

EKP:ta ei kuitenkaan ole odotettavissa uusia toimia lähitulevaisuudessa.

– Riskit euroalueen kasvunäkymissä voidaan yhä arvioida olevan laajasti ottaen tasapainossa, Draghi sanoi.

Ohjauskorko pysyi nollassa

EKP pitää ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan nollassa. Pankin mukaan korko pysyy nollassa ainakin ensi kesän yli. Muista koroista talletuskorko jää -0,4 prosenttiin ja maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosenttiin. Negatiivinen talletuskorko tarkoittaa sitä, että liikepankit joutuvat maksamaan EKP:lle parkkeeratessaan rahojaan turvaan yön yli.

Korkojen nousulle ei tule tällä hetkellä painetta inflaatiostakaan. EKP ennustaa, että inflaatio painuu ensi vuonna 1,6 prosenttiin. Pankin tavoite on hieman alle 2 prosenttia. Energian ja elintarvikkeiden hinnat huomiomaton pohjainflaatio ei ole noussut lähellekään 2 prosenttia.

Markkinoilla odotetaan, että ohjauskoron nostaminen voi venyä aiemmin ennustettua pidemmälle ja toteutuvan arvioitua pienempänä.