Aborttikiellon lieventäminen etenee Irlannissa – parlamentti hyväksyi lakialoitteen

Keväällä 66,4 prosenttia irlantilaisista äänesti aborttikiellon lieventämisen puolesta.

abortti
Nainen katselee seinälle maalattua muraalia, jossa alaston nainen kannattelee tekstiä: "Minun kehoni. Minun valintani". Alaston nainen on toisinto italilaisen kuvataiteilijan Sandro Botticellin Venus-hahmosta. Naisen ympärillä kiertää kukkaseppele.
Nainen katselee seinälle maalattua muraalia Irlannin Dublinissa.Artur Widak / AFP

Irlannin parlamentti on hyväksynyt lakialoitteen, joka sallii abortin. Seuraavaksi laki etenee presidentin allekirjoitettavaksi.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar kuvailee lain hyväksymistä historialliseksi hetkeksi naisille.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan lakiuudistuksen myötä abortti on sallittu 12 raskausviikolle asti, jos sikiöllä on hengenvaarallinen poikkeavuus tai jos äidin fyysinen terveys tai mielenterveys on vaakalaudalla.

Irlanti äänesti toukokuisessa kansanäänestyksessään aborttikiellon lieventämisestä. Tuolloin lieventämisen puolesta äänesti 66,4 prosenttia irlantilaisista.

Ennen lakimuutosta raskaus on voitu keskeyttää Irlannissa vain, jos se uhkaa naisen henkeä. Esimerkiksi insestistä tai raiskauksesta raskaaksi tulleella ei ole ollut oikeutta aborttiin.

Aiheesta lisää:

Saksalaisia gynekologeja uhkaa rangaistus, jos he kertovat netissä tekevänsä abortteja – natsiajalta periytyvä pykälä hiertää Saksassa, ja lääkäri Nora Szász kamppailee sen muuttamiseksi

Miksi aikuinen tekee abortin? Viisi naista kertoi meille syynsä — "Se oli surullinen hetki, kun raskaustesti näytti positiivista"

Aiheesta muualla:

Abortion Bill completes final stage in the Seanad (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP