1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulu

Jouluaatto voi käydä sydämelle – Infarktiriski suurimmillaan iltakymmeneltä

Myös juhannus ja maanantaiaamut saattavat rasittaa sydäntä.

Juhlapäiviin liittyvä tunnekuohu ja stressi voivat jo valmiiksi sairailla ja iäkkäillä laukaista sydäninfarktin, tutkijat arvioivat. Kuva: Tommaso Altamura / AOP

Jouluaatto näyttäisi olevan sydäninfarktien riskiaikaa sydänvaivaisille ja iäkkäille. Ruotsalaistutkimuksen mukaan myös juhannus ja maanantaiaamut saattavat rasittaa sydäntä.

Ruotsalaisten tutkimus ei ole ensimmäinen, jossa joulun ja sydäninfarktien yhteys on havaittu, mutta se perustuu suureen ja luotettavaan rekisteriaineistoon.

Rekisterien avulla tutkijat pystyivät tarkastelemaan myös muiden juhlapyhien ja ajankohtien mahdollisia vaikutuksia.

Tutkijat selvittivät 2,6 miljoonan vuosina 1998–2013 todetun sydäninfarktin alkamisajankohdat, ja havaitsivat sairastumisten painottuvan jouluun, vuodenvaihteeseen ja juhannukseen, mutta myös aamuihin ja varsinkin maanantaiaamuihin.

Suurin sairastumisriski oli kuitenkin jouluaattona iltakymmeneltä. Tuolloin sairastumisriski oli noin 40 prosenttia suurempi kuin joulua edeltävinä tai sitä seuraavina viikkoina.

Ilmiön taustalla on todennäköisesti juhlapäiviin liittyvä tunnekuohu ja stressi, jotka voivat etenkin jo valmiiksi sairailla ja iäkkäillä laukaista sydäninfarktin. Tässä tutkimuksessa riskit koskivat etenkin yli 75-vuotiaita sekä sepelvaltimotautia tai diabetesta sairastavia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisen BMJ-lehden joulunumerossa (siirryt toiseen palveluun).