Washington Post: Yhdysvalloissa 7-vuotias siirtolaistyttö kuoli rajaviranomaisten huostassa

Siirtolaisten säilytyskeskukset eivät sovellut perheiden ja lasten pitämiseen, kertovat yhdysvaltalaisviranomaiset.

muuttoliike
Kolme lasta katselee metallisten tankojen läpi, toisella puolella vihreäasuisia miehiä.
Siirtolaislapsia Meksikon ja Yhdysvaltojen välisellä raja-aidalla. Yhdysvallat ei päästä ihmioikeustarkkailjoita seuraamaan USA:n toimintaa, jonka seurauksena siirtolaisperheiden jäsenet erotetaan toisistaan.David Peinado / EPA

Guatemalasta Yhdysvaltoihin saapunut 7-vuotias siirtolaistyttö on kuollut pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltain rajaviranomaiset ottivat hänet huostaansa, kirjoittaa The Washington Post -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Tyttö menehtyi ilmeisesti nestehukkaan ja shokkiin. Turma tapahtui viime viikolla, kun tyttö oli isänsä ja suuren siirtolaisryhmän kanssa ylittänyt rajan Meksikosta Yhdysvaltojen puolelle. Asiasta tiedottivat Yhdysvaltain viranomaiset.

Rajavartioviranomaisten mukaan tyttö saapui maahan osana 163 siirtolaisen ryhmää, heidät oli viety New Mexicossa sijaitsevaan säilytyskeskukseen.

Kahdenksan tuntia pidätyksen jälkeen tyttö oli alkanut kouristella. Paikalla hälytetty pelastushenkilökunta oli mitannut tytön lämmön, joka oli ollut 40,9 astetta. Viranomaisten raportissa kerrotaan, ettei lapsi ollut syönyt tai juonut useaan päivän. Tyttö oli lennätetty helikopterilla sairaalaan El Pason kaupunkiin, mutta elvytyksestä huolimatta tyttö menehtyi vuorokauden kuluessa.

Yleensä rajalle saapuville siirtolaisille annettetaan ruokaa ja vettä, mutta ei ole vielä selvä oliko menehtynyt tyttö saanut ruoka-annostaan tai terveystarkastusta ennen kouristelua.

Säilytyskeskukset suunniteltu yksin saapuvien miesten säilyttämiseen

Lapsen kuoleman uskotaan lisäävän huomiota tulli- ja rajavartiolaitosten ylläpitämien säilytyskeskusten olosuhteisiin.

Yhdysvaltalainen kansalaisoikeusjärjesto ACLU on syyttänyt rajaviranomaisia vastuuttomuudesta, järjestön mukaan rajaviranomaisten toimien tulisi olla avoimia. Lisäksi järjestö vaatii tytön kuoleman selvittämistä, jotta vastaavanlaiset tapahtumat voidaan välttää.

– Meidän säilytyskeskukset on rakennettu vuosikymmeniä sitten, käsittelemään pääosin yksin rajan ylittäviä miehiä, ei perheitä ja lapsia, totesi rajaviranomainen Kevin McAleenan oikeuden kuulemisessa, jossa käsiteltiin säilytyskeskusten riittämättömiä tiloja.

Tänä vuonna siirtolaisperheiden pidätykset ovat lisääntyneet. Koska viranomaisten resurssit eivät riitä pitämään kaikkia saapuvia siirtolaisia säilytyskeskuksissa, onkin palattu niin kutsuttuun ”catch and release” -käytäntöön.

Käytäntö merkitsee sitä, että lastensa kanssa rajan yli tulevat paperittomat siirtolaiset otetaan kiinni ja he saavat haasteen oikeuteen. Koska heitä ei voida pidättää, pääsevät he jatkamaan matkaansa vapaasti Yhdysvaltoihin. Tästä syystä yhä useampi pyrkii Yhdysvaltoihin lastensa kanssa.

Siirtolaisten viettävät usein päiviä vähällä ruoalla ja vedellä salakuljettajien varastorakennuksissa tai kävelevät päiviä syrjäisillä seuduilla ennen kuin saavuttavat rajan.

Lue lisää:

Monen uhkarohkea rajanylitys USA:han päättyy kuolemaan, vaikka muuri puuttuu – Vapaaehtoiset täyttävät vesitynnyreitä Meksikon rajalla

"Yleensä tyttäreni on vilkas, mutta nyt hän vain istuu hiljaa" – siirtolaiskaravaanin lapset ovat ahdistuneita ja sairaita

Yle Meksikossa: Elier kulkee siirtolaiskaravaanin matkassa, koska haluaa pojalleen tulevaisuuden Yhdysvalloissa – "Naapurustossani myydään huumeita kuin karamelleja"

Trumpin kiinnostus siirtolaiskaravaaniin lopahti kongressivaalien jälkeen – ensimmäiset Yhdysvaltain joukot alkavat vetäytyä etelärajalta