Risteilyalusten vierailut Kotkassa ovat vakiintuneet noin viiteen kesässä – ensi kesänä kaupungissa poikkeaa maailman suurimpiin lukeutuva risteilijä

risteilyt
Risteilyvieraita laivan kannella
Pyry Sarkiola / Yle

Kolmessa vuodessa Kotkassa piipahtavien risteilijälaivojen määrä on vakiintunut noin viiteen kesässä.

Se on kehittämisyhtiö Cursorin Petra Cranstonin mukaan hyvin kaupungille ja seudulle, joka on melko tuntematon, eikä sillä ole vahvaa brändiä.

Ensi kesänä risteilijöitä tulee viisi, yksi toukokuussa ja neljä heinäkuussa. Esimerkiksi Meripäivien avajaistorstaina saapuu maailman suurimpiin lukeutuva M/S Meraviglia, joka kuljettaa miehistöineen noin 6000 ihmistä.

– Tämä iso alus on markkinointimme kannalta todella tärkeä vieras. Viime kesänä alus teki koeristeilyjä Itämerellä, muun muassa Helsinkiin, Cranston kertoo.

Muut neljä alusta ovat pienempiä. Toukokuun aluksi saapuva Saga Sapphire esimerkiksi tuo Kotkaan noin 700 brittimatkustajaa. Laiva kävi Kotkassa jo viime kesänä kahdesti.

Toissa kesänä aluksia kävi neljä, samoin viime kesänä.

Risteilijämatkailijoiden on arvioitu jättävän seudulle noin 485 800 euroa. Lisäksi miehistön jäsenten aluetaloudellinen vaikutus on noin 60 500 euroa.

Seuraavien kolmen vuoden aikana risteilijöiden määrää haluttaisiin kasvattaa jopa viiteentoista.

Risteilijäliikennettä koordinoiva kehittämisyhtiö Cursor tarvitsee Kotkalta 47 000 euroa lisää rahaa muun muassa tapahtuma- ja markkinointikuluihin. Rahoista päätetään ensi viikolla.