1. yle.fi
  2. Uutiset

"Kaikilla on mielipide Talvivaarasta ja se on yleensä negatiivinen" – Tutkijan mielestä Talvivaara on suomalaisille kansallinen kokemus

Suomalaiset ovat Talvivaaran myötä valppaampia kaivosten suhteen ja paremmin asioista perillä.

Sotkamo
Talvivaaran kaivos.
Terrafamen kaivos on saanut toiminnan kannattamaan viime aikoina.Anna Savonius / Yle

Kaivostoimintaan liittyviä konflikteja voitaisiin välttää, mikäli ihmisten näkemykset tulisivat paremmin kuulluiksi. Näin todetaan tuoreessa tietokirjassa, johon on koottu kaivoksista eri tavoin ajattelevien ihmisten kokemuksia.

Ympäristöpolitiikan tutkija Tuija Mononen on tutkinut kaivostoiminnan vaikutusta lähiseudun ihmisten elämään kymmenen vuoden ajan.

Hän on huomannut, että Talvivaara on suomalaisille kansallinen kokemus. Yhteisesti jaettu, käänteen tekevä tapahtuma, joka on muuttanut käsityksemme maailmasta.

– Kaikilla on mielipide Talvivaarasta ja se on yleensä negatiivinen. Usein se on myös mielipide koko kaivostoiminnasta, Mononen sanoo.

– Jos jotain hyvää Talvivaarasta on seurannut, niin sen ansiosta ihmiset tietävät nyt paljon enemmän kaivostoiminnasta ja osaavat olla valppaina mahdollisten vaikutusten suhteen, Mononen toteaa.

Talvivaaran seuraajasta Terrafamesta käyty keskustelu on laantunut, mutta Talvivaaran kaiku ei. Se kuuluu kaikessa kaivoksista käytävässä keskustelussa.

Lue lisää aiheesta:

Miltä tuntuu, kun kuulet sanan Talvivaara? Yhdestä kaivoksesta tuli kansallinen trauma, joka määritteli uudelleen koko alan

Lue seuraavaksi