1. yle.fi
  2. Uutiset

Ennätyskesä toi villilohia Kemijoen alajuoksulle – Lohijokitiimi perää lisää tutkimusta nousukkaiden käyttäytymisestä

Lohijokitiimin mukaan radiolähetinkalat tarjoaisivat tarkempaa tietoa villien ja istukaslohien mahdollisista käyttäytymiseroista valjastetussa Kemijoessa.

Kemijoki
Lohi nousee Oulujoessa Merikosken voimalaitoksen kalaportaita pitkin
Isohaaran kalatiestä ja kalasydämestä nousevien lohien seuraamiseksi Lohijokitiimi esittää Kemijoelle telemetriaseurannan aloittamista.Mirko Siikaluoma / Yle

Kemijoen Lohijokitiimi esittää Lapin ely-keskukselle lohien telemetriaseurannan aloittamista alisella Kemijoella.

Päättyneenä kesänä Isohaaran voimalaitoksen kalateiden kautta nousi ennätysmäärä lohia patoaltaaseen. Tautitarkkailupyynnissä Taivalkosken voimalaitoksen alla saaliiksi saaduista lohista useampi kuin joka kuudes oli villilohi.

Lohijokitiimin mukaan villilohien alkuperästä on ollut pohdintaa ja keskustelua ja on mietitty, voisivatko lohet olla Tornionjoelta eksyneitä rasvaevällisiä luonnonlohia. Radiolähettimin tästä voitaisiin varmistua, sanoo Lohijokitiimi ry:n toiminnanohjaaja Jukka Viitala.

– Kun nämä lohet ovat todennäköisesti leimautuneet joko Tervolan alueelle tai sitten ylemmäs Ounasjoen alueelle, niin niitä ei tarvitsisi ylisiirtää niin pitkälle, mikä säästäisi rahaa ja kilometrejä. Lisäksi kalat pysyisivät paremmassa kunnossa, listaa Viitala.

Etuihin päästäisiin sillä, että ylisiirrettävät lohet voitaisiin Ounasjoen asemesta istuttaa esimerkiksi Rovaniemen alueelle, mistä ne jatkaisivat omin neuvoin kutualueilleen.

Lohijokitiimin mielestä telemetriaseurantaa pitäisi tehdä myös yläjuoksulla Savukosken alueella kutu- ja poikastuotantoalueiden selvittämiseksi.

Radiolähettimin varustettujen lohien avulla hankitun tiedon avulla voitaisiin arvioida ja myös ohjata istutusten että kalateiden toimintaa ja tehokkuutta.

14.12. klo 10:06 Korjattu kaikuluotain radiolähettimeksi.

Lue seuraavaksi