Maaseututeatterin kaurismäkeläinen tunnelma vetää katsojia kotimaisella elokuvalla – lisämausteena ulkohuussi

Kärköläläinen leffateatteri on saanut uusia katsojia laadukkaan kotimaisen elokuvatarjonnan ansiosta. Elokuvan supersuosion takaa se, jos miehetkin lähtevät liikkeelle.

Elokuvateatterit & elokuvien esittäminen
Maija Saarinen on luotsannut Järvelän Kinon elokuvateatteria vuodesta 2004.
Maija Saarinen on luotsannut Järvelän Kinon elokuvateatteria vuodesta 2004.Markku Lähdetluoma / Yle

Järvelän Kinon elokuvateatteri Kärkölässä vetää puoleensa katsojia kauempaakin. Kotimaisella elokuvalla on nyt hyvä noste, joka näkyy erityisesti maaseututeattereiden kävijämäärissä.

Teatteri sijaitsee Järvelän rautatieaseman ja alueen suurimman työnantajan, Koskisen sahan vieressä.

Siellä työskentelee myös Kino Järvelän toimitusjohtaja Maija Saarinen. Elokuvateatterin pyörittäminen on hänelle vapaa-ajan rakas harrastus. Elinkeinoksi siitä ei ole.

– Ei tämä voi perustua siihen, että tästä itselle saisi jotain tuottoa. Edelliset omistajat pyörittivät tätä varsin menestyksellä 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa ja jossain vaiheessa hakivat lehti-ilmoituksella karkkikioskiin myyjää.

Saarinen perusti silloin äitinsä kannustamana ensimmäisen oman yrityksensä.

– Myin karkkia tässä elokuvateatterissa. Alkuun tuli katsottua myös kaikki elokuvat.

Järvelän elokuvateatteri valmistui vuonna 1949.
Järvelän elokuvateatteri valmistui vuonna 1949.Markku Lähdetluoma / Yle

Kaurismäkeläistä tunnelmaa

Myöhemmin, kun Järvelän Kino tuli myyntiin, hankki Maija Saarinen kiinteistön osakkeet omistukseensa yhdessä veljensä ja äitinsä kanssa vuonna 2004.

– Päätös lähteä pyörittämään elokuvateatteria oli varsin helppo, koska olen aina ollut innostunut elokuvista. Vahvin vaikuttaja on ollut Aki Kaurismäki elokuvillaan. Kaurismäki itse ei ole vieraillut täällä, mutta meillä on ollut haaveissa, että hänet saataisiin jokin päivä pyörähtämään tänne.

Saarinen katselee ympärilleen ja miettii, että elokuvateatteri on tyyliltään hyvin kaurismäkeläinen.

Elokuvateatterin aulassa on esillä vanhaa filmikalustoa.
Elokuvateatterin aulassa on esillä vanhaa filmikalustoa.Markku Lähdetluoma / Yle

Vaikeuksien kautta voittoon

Elokuvateatterin pyörittäminen filmiaikana isoilta keloilta ei ollut helppoa, sillä ensi-iltaelokuvia saatiin näytäntöön vasta viikkojen jälkeen. Kävijöitä oli vuodessa noin 1 500. Oltiin sillä rajalla, kannattiko touhua jatkaa.

– Käytännössä odotettiin 8 viikkoa siitä, kun leffa oli tullut ensi-iltaan ja se saatiin tänne Järvelään esitettäväksi, Maija Saarinen muistelee.

Iso käänteentekevä päätös oli digitalisoida laitteisto vuonna 2012 Elokuvasäätiön tuella.

– Se oli hurjan iso investointi, mutta Elokuvasäätiön 60 prosentin tuki mahdollisti sen. Kyllä useat ihmiset kylälläkin sanoivat, että ei teidän kannata, mutta silti se tehtiin.

Vanha kiinteistö, mutta huippumoderni laitteisto.
Vanha kiinteistö, mutta huippumoderni laitteisto.Markku Lähdetluoma / Yle

Suosio kasvoi digitoinnin myötä

Päätös osoittautui oikeaksi, sillä digitalisoinnin myötä kävijämäärät lähtivät nousuun, kun ensi-ilta-elokuvia pystyttiin esittämään samaan aikaan isojen kaupunkien kanssa.

Kun digitalisointi tehtiin, Järvelän Kinossa astuttiin varsinaiseen karkkikauppaan.

– Esimerkiksi kun uusi James Bond tuli vuonna 2012, niin me ei tajuttu, että oltaisiin voitu esittää se ensi-illassa. Digitalisoinnin jälkeen se maailma muuttui käytännössä niin, että levittäjät alkoivat tyrkyttää meille elokuvia, että ota nyt ihmeessä tämä jo ensi-iltaan, Maija Saarinen naurahtaa.

Vuoden 2012 digitalisointi osui oikeaan ja sai katsojamäärät kasvuun.
Vuoden 2012 digitalisointi osui oikeaan ja sai katsojamäärät kasvuun.Markku Lähdetluoma / Yle

Kotimaisen elokuvan kulta-aikaa

Suomen Filmikamari on elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestö. Sen toimitusjohtaja Tero Koistinen kertoo, että kotimaisen elokuvan menestys 2010-luvulla on tuonut lisää katsojia myös maaseututeattereihin.

Jopa uusia on polkaistu pystyyn lakkautusten sijaan. Pikkuteatterit saavat ensi-illat samaan aikaan kuin mitä isoimmat paikkakunnat.

– Elokuvateattereiden digitointi ja kotimaisten elokuvien suosio on auttanut tosi paljon pieniä teattereita. Meillä on nokka kääntynyt tietyllä tavalla ylöspäin. Näitä uusia teattereita tulee pienemmillekin paikkakunnille. Ihan selkeästi siinä on sellainen trendin muutos tapahtunut, Koistinen kertoo.

Järvelän Kino koko komeudessaan.
Järvelän Kino koko komeudessaan. Markku Lähdetluoma / Yle

Tuntematon Sotilas toi katsojaennätyksen

Suomessa toimii 172 elokuvateatteria 130 paikkakunnalla. Maaseututeattereita pyörittävät enimmäkseen yhdistykset ja kunnat. Kotimaisella elokuvalla on perinteisesti ollut maaseudulla aina enemmän katsojia kuin isoissa kaupungeissa.

Maaseudulla kotimainen elokuva voi saada yli puolet koko vuoden katsojista, kun valtakunnallisesti kotimaisen elokuvan katsojaosuus on enimmilläänkin ollut alle kolmasosan.

Järvelän Kinon uusien omistajien katsojaennätys 5 500 katsojaa, syntyi viime vuonna Tuntemattoman Sotilaan menestyksen myötä. Vuodessa elokuvateatteri esittää noin 40 elokuvaa, joista yli puolet on kotimaisia.

– Tämä on hieno saavutus, kun ajatellaan, että Kärkölässä on noin 4 500 asukasta, Järvelän Kinon toimitusjohtaja Maija Saarinen iloitsee.

Salissa on 102 mukavaa istuinta, jotka hankittiin Lahden vanhasta Ilves-elokuvateatterista.
Salissa on 102 mukavaa istuinta, jotka hankittiin Lahden vanhasta Ilves-elokuvateatterista.Markku Lähdetluoma / Yle

Miehet elokuvan menestyksen mittarina

Tänä vuonnakin Järvelän Kino pääsee lähelle 5 000 katsojaa. Elokuvateatteri pyörii puhtaasti omistajiensa talkootyön voimin harrastuksena. Liikevaihtoa on sen verran, että näytöksiin on voitu palkata yksi työntekijä.

– Nämä kotimaiset elokuvat pitävät tämän elokuvateatterin hyvin toiminnassa ja se mahdollistaa kaiken muun. Olavi Virta, Oma Maa ja Mielensäpahoittaja ovat saaneet paljon katsojia nyt syyskaudella.

Aikuiset ihmiset ja pariskunnat käyvät Saarisen mukaan ahkerasti elokuvissa. Katsojia saapuu Orimattilasta, Hausjärveltä, Hollolasta ja Hämeenkoskelta. Jonkin verran myös Mäntsälästä.

– Olen aina sanonut, että kun miehet lähtevät elokuviin, niin silloin elokuvasta tulee huippumenestys. Naiset käyvät kuitenkin, Maija Saarinen paljastaa.

Järvelän Kinon erikoisuus on ulkohuussi, sitä tullaan ihmettelemään kauempaakin.
Järvelän Kinon erikoisuus on ulkohuussi, sitä tullaan ihmettelemään kauempaakin.Markku Lähdetluoma / Yle

Lue myös:

Kotimainen elokuva on suositumpaa kuin 40 vuoteen – elokuvateattereita perustetaan ennätystahtia

Filmikelat eivät pysähdykään Orionissa – legendaarinen helsinkiläisteatteri saa uuden isännän