Omilta täystyrmäys Haaviston hallitusyhteistyöpuheille perussuomalaisten kanssa – puheenjohtaja tarkensi myöhemmin kantaansa

Haaviston mukaan perussuomalaisten nykyinen linja ei anna mahdollisuutta vihreille olla samassa hallituksessa.

Pekka Haavisto
Pekka Haavisto
Vihreiden puheenjohtaja Pekka HaavistoRoni Rekomaa / Lehtikuva

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston pohdinta mahdollisesta hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa on saanut puolueen väeltä täystyrmäyksen.

Useat vihreiden kansanedustajat ja aktiivit ovat sanoutuneet irti Haaviston puheista Twitterissä perjantaina aamupäivällä.

Kansanedustaja, vihreiden puheenjohtajana vuosina 2011–2017 toiminut Ville Niinistö totesi, että vihreät eivät voisi sopia hallitusohjelmasta perussuomalaisten kanssa muun muassa liian erilaisten ihmisarvokäsitysten takia.

Myös kansanedustaja Emma Kari totesi, että vihreiden ja perussuomalaisten yhteistyölle ei ole perusteita. Hänen mukaansa puolueiden käsitykset muun muassa ihmisten yhdenvertaisuudesta ovat liian kaukana toisistaan.

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Olli-Poika Parviaisen mukaan "on päivänselvää", että vihreät ja perussuomalaiset eivät mahdu samaan hallitukseen.

Myös kansanedustaja Outi Alanko Kahiluoto sanoi, että puolueiden hallitusyhteistyö ei ole mahdollista liian erilaisten ihmisoikeuskäsitysten takia.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja, rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu Miikka Keränen totesi jopa, että vihreät ja perussuomalaiset eivät mahdu edes samaan neuvottelupöytään hallituksen muodostamisesta, saati sitten samaan hallitukseen.

Haavisto sanoi perjantaina julkaistussa Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, ettei sulje pois hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

Haavisto muistutti, että eduskuntavaaleihin on vielä aikaa, ja puolueiden linjaukset saattavat muuttua. Haaviston mukaan hallitusyhteistyön ratkaisevat asiat, eivätkä puolueiden nimet.

Haavisto tarkensi puheitaan perjantaina Twitterissä ja Facebookissa. Haavisto kirjoitti, että vihreät tekevät hallitusyhteistyötä vain sellaisten puolueiden kanssa, jotka ovat valmiita sitoutumaan puolueen arvoihin eli ympäristönsuojeluun, ihmisoikeuksiin ja tasa-arvoon.

Hän sanoi, että nykyisessä eduskuntatyössä perussuomalaiset ovat olleet vihreiden tavoitteiden suurimpia vastustajia, ja sen vuoksi hän ajattelee, että perussuomalaisten nykyinen linja ei anna mahdollisuutta vihreille olla samassa hallituksessa.