Hyppää sisältöön

Elokuvaohjaaja Matti Kassila kuollut – Suomalaisen elokuvan kultakauden ohjaaja ikuisti komisario Palmun valkokankaalle

94-vuotiaana kuollut Kassila muistetaan Komisario Palmu -elokuvien ohjaajana.

Ohjaaja Matti Kassila kotonaan Vantaan Rajatorpassa vuonna 2011. Kuva: AOP

Moneen kertaan palkittu elokuvaohjaaja Matti Kassila on kuollut. Hänen poikansa Taavi Kassila kertoo Ylelle isänsä kuolleen perjantain vastaisena yönä.

Kassila oli kuollessaan 94-vuotias. Hän kävi poikansa mukaan ensimmäistä kertaa vuosiin julkisuudessa marraskuun lopulla, kun hän osallistui Kaasua, Komisario Palmu -näytelmän ensi-iltaan Helsingin kaupunginteatterissa.

– Mukavaa, että hän pääsi vielä sinne. Hän sai kovat aplodit ja oli kovin mielissään, Intiasta perjantaina tavoitettu Taavi Kassila kertoo.

Teatteriversio on nimetty Matti Kassilan ohjaaman elokuvan mukaan, ja Helsingin Sanomat kertoi arviossaan Kassilan saaneen suuremmat aplodit kuin teatterin työryhmä.

Mika Waltarin luoman Komisario Palmu -hahmon filmatisointikaarti pöydän ääressä Kalastajatorpalla vas. Matti Ranin, Joel Rinne (Palmun hahmossa), ohjaaja Matti Kassila ja Leo Jokela (Kokki) filmaamassa neljättä eli viimeistä "Vodkaa, komisario Palmu" -elokuvaa 9. huhtikuuta 1969. Kuva: Pertti Jenytin / Lehtikuva

"Hän ymmärsi ensimmäisenä, mitä on elokuvallinen ajattelu"

Elokuvat kertovat, Matti Kassila -kirjan toimittaja Kalevi Koukkunen laskee Matti Kassilan aivan keskeisten suomalaisten elokuvan tekijöiden joukkoon Risto Orkon ja T.J. Särkän kanssa.

– Ohjaajana hän oli yksi ensimmäisistä. Tavattoman monipuolinen ja innostava.

Koukkusen mukaan Kassila suhtautui vähätellen varhaisiin elokuviinsa, mutta muutti mieltään kirjaprojektin aikana.

–Kassila itsekin huomasi, että hän oli pohtinut ilmaisua jo ensimmäisessä pitkässään elokuvassaan Isäntä soittaa hanuria vuodelta 1949. Voi sanoa, että hän toi elokuvallisen ajattelun Suomeen.

Kassila teki valtaosan ohjauksistaan 1950- ja 1960-luvuilla. Palmu-elokuvien ohella hänen elokuvistaan tunnetuimpia ovat muun muassa Radio tekee murron, Elokuu, Punainen viiva.

– Komisario Palmu -elokuvat ovat tietenkin aivan keskeistä materiaalia Kassilan uralla. Niistä välittyy kaksi Kassilalle oleellista piirrettä: hän oli jännityselokuvan taitaja ja samalla humoristi.

Samalla Koukkunen muistuttaa, että Kassila ohjasi kymmeniä muitakin elokuvia.

– Hän osasi myös vakavan draaman teon. Hän ohjasi useita klassikkoromaanien elokuvaversioita, muun muassa Sillanpäätä, Kiantoa ja 1980-luvulla Hella Wuolijoen Niskavuori-sarjaa.

Matti Kassilan huippukautta oli kuitenkin 1950-luku ja suomalaisen elokuvan niin sanottu studiokausi.

– Kassilalla oli Suomi-Filmin ja T.J. Särkän tuki takanaan. 1960-luvun myötä elokuva-ala mullistui ja Matti Kassilan asema sitä myötä.

Kalevi Koukkuselle jäi mestariohjaajasta lämmin muisto.

– Matti Kassila oli innostunut ja innostava henkilö. Kun hän muisteli elokuvauraansa, hän ei kertonut vain omista tekemisistään. Kertomuksista avautui näkymä koko suomalaiseen elokuvaan puolen vuosisadan ajalta.

Matti Kassila muotokuvansa äärellä muotokuvan paljastustilaisuudessa Helsingissä vuonna 2004. Kuva: Matti Björkman / Lehtikuva

Kassila palkittiin uransa aikana useilla Jussi-palkinnoilla, Pro Finlandia -mitalilla sekä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Professorin arvonimen Kassila sai vuonna 2011.

Kassila oli syntynyt Keuruun Haapamäellä 12. tammikuuta 1924. Keuruun museon mukaan (siirryt toiseen palveluun) Kassila sai herätteen teatterialalle elokuvasta Vaivaisukon morsian, joka kuvattiin Keuruulla kesällä 1943. Ensimmäisen elokuvansa, Isäntä soittaa hanuria, Kassila pääsi ohjaamaan 1949.

Lue ja katso lisää:

.
.