Kemin Lumilinnan työmaalla on vältytty onnettomuuksilta – "Kyllä me varmistutaan, että on määräysten mukaan tehty"

Kokemus, osaaminen ja rakennusvalvonnan määräysten noudattaminen ovat avainasemassa työturvallisuuden takaamisessa, sanoo kokenut linnaurakoitsija.

Kemin lumilinna
Työmies viimeistelee moottorisahalla lumilinnan veistosta
Laura Valta / Yle

Vaikeista olosuhteista huolimatta Kemin lumilinnatyömaalla on vältytty suuremmilta onnettomuuksilta vuosien saatossa.

Joulukuun alussa Kittilässä kolme ihmistä jäi sortuman alle lumilinnan rakennustyömaalla. Onnettomuus sattui rakentamisessa käytettyjen muottien poistamisen yhteydessä.

Pitkään linnaurakoita tehnyt Frozen innovations oy:n toimitusjohtaja Taavi Heikkilä kertoo, että yli kahdessakymmenessä linnaurakassa onnettomuudet ovat jääneet yhteen sortumaan vuosia sitten muottien siirtämisen yhteydessä.

Tuolloin kaksi miestä jäi lumimassojen alle sortuman seurauksena. Vakavammalta loukkaantumiselta kuitenkin vältyttiin.

Heikkilä korostaa kokemuksen, osaamisen ja valvonnan merkitystä rakentamisturvallisuudelle.

– Meillä pyritään kehittämään hommaa koko ajan ja on jo pitkään tehty tätä työtä. Rakennusvalvonta antaa myös omat suuntaviittansa ja niiden mukaan mennään, sanoo Taavi Heikkilä.

– Kyllä me varmistutaan, että on määräysten mukaan tehty ja mitoitukset on oikein. Ja tiedän, että muutkin jotka ovat pitkään tehneet näin toimivat.

Linnarakentamisen vaikeusastetta nostavat kireä aikataulu ja vaihtelevat sääolosuhteet.

– Kun ei ole kylmää, ei saada lunta tehtyä mikä on päärakennusmateriaali. Se aiheuttaa sitten tietysti painetta siihen rakentamiseen, kun tykkilumella tehdään.

Kaikkeen ei kuitenkaan voi varautua, sanoo Heikkilä. Säälle ei voi mitään ja myös tilaajat joutuvat toisinaan tähän taipumaan aikatauluissaan.

17.12.2018 klo 9:31 Lisätty juttuun linkki ja tieto aiemmasta sortumaonnettomuudesta Kemin lumilinnatyömaalla.