SDP ja kokoomus lupaavat satoja miljoonia euroja työllisyyteen, keskustan kanta sosiaaliturvaan jäi taas mysteeriksi – Yle seurasi puheenjohtajapaneelia hetki hetkeltä

Seuraavalle hallituskaudelle kaavailtu sosiaaliturvaremontti jakaa eduskuntavaaleihin valmistautuvia puolueita.

perusturva
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne (vas.), keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ja sisäministeri, kokoomuksen Kai Mykkänen (oik.) keskustelivat sosiaaliturvan uudistamisesta ja tulevaisuuden Suomesta STTK:n vaalipaneelissa Helsingissä 14. joulukuuta 2018.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne (vas.), keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ja sisäministeri, kokoomuksen Kai Mykkänen (oik.) keskustelivat sosiaaliturvan uudistamisesta ja tulevaisuuden Suomesta STTK:n vaalipaneelissa Helsingissä 14. joulukuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK järjesti neljän kannatusmittauksissa suurimman puolueen tentin, jossa aiheena oli seuraavalla vaalikaudella odottava jättihanke sosiaaliturvan uudistamisesta.

Paneeliin osallistuivat vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto,keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.Kokoomusta paneelissa edusti sisäministeri Kai Mykkänen puheenjohtaja Petteri Orpon jäätyä flunssan takia sairauslomalle.

Puolueet ovat yksimielisiä tilkkutäkkimäisen sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisen tarpeesta, mutta siihen yksimielisyys loppuukin. Ylen marraskuussa julkaiseman kyselyn mukaan puolueiden välillä on isoja periaatteellisia eroja sen mukaan, pitäisikö sosiaaliturvan olla vastikkeellista vai ei.

Vastikkeellisuus tarkoittaa sitä, että tukea saadakseen olisi tehtävä jotain, esimerkiksi haettava töitä.

Puolueista SDP ja kokoomus ilmoittivat paneelissa kannattavansa vastikkeellista sosiaaliturvaa. SDP:n puheenjohtaja Rinne korosti sitä, että myös työttömille tarjottavia palveluita on lisättävä.

Myös kokoomuksen Mykkäsen mukaan vaikeasti työllistyvien ihmisten työllistäminen vaatii lisää resursseja TE-toimistoille ja palkkatukeen. Sekä Rinne että Mykkänen puhuivat tentissä "satojen miljoonien eurojen" lisäsatsauksista työllisyyteen ja kasvuun.

Vihreät kannattavat vastikkeetonta perustuloa. Haaviston mukaan vihreiden mallissa kaikille tuleva perustulo olisi 560 euroa, mutta eniten tienaavilta se verotettaisiin pois.

Keskustan sisällä ristiriitoja puolueen sosiaaliturvamallista

Sen sijaan keskustan linja sosiaaliturvan vastikkeellisuuteen jäi edelleen epäselväksi.

Keskustan puoluekokous linjasi kesäkuussa, että puolueen pitkän aikavälin tavoite on perustulo, joka on määritelmällisesti vastikkeeton. Helsingin Sanomien tänään julkaiseman uutisen (siirryt toiseen palveluun) mukaan osa puolueen johtajista on asettunut vastustamaan keskustan puoluekokouslinjausten pohjalta valmisteltua sosiaaliturvamallia.

Sosiaaliturvamallia on valmisteltu paneeliin osallistuneen varapuheenjohtaja Katri Kulmunin johdolla.

Kulmuni ei vastannut paneelissa suoraan kysymykseen siitä, onko keskustan sosiaaliturvamalli vastikkeellinen vai ei. Hänen mukaansa kaikkea vastikkeellisuutta ei voida jättää kokonaan pois, mutta hän korosti, että keskustan kenttäväen tahto on ollut siirtyminen perustulon kaltaiseen malliin.

Määritelmällisesti perustulo ei ole vastikkeellinen.

Kulmuni vähätteli sosiaaliturvaa koskevaa kiistaa puolueen sisällä. Hänen mukaansa sosiaaliturvamallin on tarkoitus olla valmis "joulun jälkeen" .

Yle seurasi paneelia hetki hetkeltä. Näet seurannan alta.

Lue myös

Keskustan kiista viivästyttää sosiaaliturvamallin valmistumista: kenttä haikailee perustuloa, Sipilä korostaa vastikkeellisuutta

Ylen tukikysely paljastaa kaksi jyrkkää jakolinjaa puolueissa: Sosiaaliturvan vastikkeellisuus ja perustulo

Analyysi: Kukaan ei tiedä, mitä keskustalainen "puoliperustulo" tarkoittaa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.