Mies tappoi naisystävänsä ja piilotti ruumiin kuoppaan – sai vankeutta 9 vuotta 10 kuukautta

Mies sai tuomion taposta ja hautarauhan rikkomisesta.

rikokset
Käräjäsalien sisäänkäynti
Inka Hannonen / Yle

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut naisystävänsä Savonlinnassa kesällä surmanneen miehen yhdeksäksi vuodeksi ja 10 kuukaudeksi vankeuteen taposta ja hautarauhan rikkomisesta.

Kolmikymppinen nainen katosi heinäkuussa syntymäpäiväjuhlien jälkeen, ja poliisi alkoi nopeasti epäillä henkirikosta. Kävi ilmi, että mies oli pahoinpidellyt naisystävänsä ja piilottanut ruumiin. Pian katoamisen jälkeen poliisi pidätti naisen kanssa seurustelleen miehen, joka on nyt saanut tuomion teoistaan.

Ilta-Sanomien ja MTV:n uutisten mukaan nainen oli kuollessaan raskaana: hän odotti syytetyn lasta, ja epäiltyä rikosta edelsi riita edellisistä kumppaneista.

Tuomittu ei omien sanojensa mukaan aikonut tappaa

Mies tappoi naisen asuntonsa kylpyhuoneessa juhlista lähtemisen jälkeen pahoinpitelemällä tätä nyrkeillä lyöden. Mies on tunnustanut syyllisyytensä pahoinpitelyyn ja kuolemantuottamukseen.

Hän on tunnustanut lyöneensä naista ylävartaloon. Hän kiistää väkivallan olleen erityisen voimallista.Hän kertoo, ettei hänellä ei ollut aikomusta tappaa naisystäväänsä.

Käräjäoikeus puntaroi tapon ja kuolemantuottamuksen eroa tapauksessa. Käräjäoikeus päätyi siihen, että vaikka mies ei suoranaisesti aikonut tappaa naisystäväänsä, hänen on täytynyt tietää yleisen käsityksensä perusteella käyttämänsä väkivallan johtavan kuolemaan. Miehen on täytynyt myös havaita naisystävänsä tajuttomuus ja tekonsa seuraukset jo tapahtumien alkuvaiheessa.

Kuljetti ruumista autolla ja hautasi kuoppaan

Pahoinpitelyn jälkeen mies kuljetti ruumiin auton takakontissa parin sadan kilometrin päähän Juukaan, Pohjois-Karjalaan. Hän hautasi naisen metsään kaivamaansa kuoppaan. Hän kiistää syyllistyneensä hautarauhan rikkomiseen, sillä kohteli mielestään ruumista arvostavasti.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen hautarauhan rikkomisesta sillä perusteella, että hänen toimintansa ei vastaa yleistä käsitystä ruumiin kunnioittavasta ja arvokkaasta kohtelusta.

Tuomittu on vangittuna Mikkelin vankilaan. Hän on jo päättänyt ilmoittaa tyytymättömyytensä tuomioon. Puolustusasianajaja Jyrki Piiparisen mukaan hovioikeudesta haetaan uudelleen arviointia siihen, millaista väkivalta on ollut eli onko kyseessä tappo vai kuolemantuottamus.