Hyppää sisältöön

Esko Salminen oppi edesmenneeltä Matti Kassilalta oleellisen taidon: Ei pidä höntyillä, mutta ajoissa pitää olla

Näyttelijät Esko Salminen ja Satu Silvo muistelevat Matti Kassilaa lempeänä ja arvostavana ohjaajana.

Esko Salminen
Näyttelijä Esko Salminen muistelee ohjaaja Matti Kassilaa. Haastattelijana toimittaja Minna Rinta-Tassi.

Sympaattinen ja miellyttävä. Näillä sanoilla näyttelijä Esko Salminen kuvailee perjantain vastaisena yönä 94-vuotiaana menehtynyttä ohjaaja Matti Kassilaa.

Klikkaamalla jutun pääkuvaa pääset katsomaan koko Esko Salmisen haastattelun.

Salminen avusti nuorena teatterikorkeakoululaisena jo Kassilan ensimmäisessä Komisario Palmun erehdyksessä vuonna 1960 ja jatkoi myös Kaasua komisario Palmussa sekä Tähdet kertovat, komisario Palmussa.

– Kassila antoi ohjeita hiljaisella äänellä, kertoi kuvausten välillä anekdootteja ja nauroi toisten kertomille jutuille. Siellä oli leppeä ilmapiiri, Salminen kuvailee.

Edes nuoren näyttelijän myöhästely ei saanut konkariohjaajaa hermostumaan. Kassila otti Salmisen puhutteluun, kun tämä myöhästyi kuvauksista.

– Hän sanoi todella lempeästi: Katso nyt että tulisit ajoissa, kun täällä on Joel Rinteet ja muut vanhat näyttelijät, on noloa, että et ole ajoissa. Se täytti tehtävänsä.

Salminen oppi, ettei pidä höntyillä, mutta ajoissa pitää olla.

Lahjakkuus ei päässyt täysin esille

Salminen pitää Kassilan panosta suomalaiselle elokuvalle merkittävänä ja nostaa esiin erityisesti tämän Sillanpää-filmatisoiniin Elokuu (1956).

– Sääli, että tuotanto-olosuhteet olivat sellaiset. Matin lahjakkuus ei päässyt täysin esille. Aiheet olivat mitä olivat. Isäntä soittaa hanuria ja Aaltoska organiseeraa, mutta Matti pyrki kehittämään ammattitaitoaan niidenkin kanssa.

Salmisen mielestä juuri Kassila ajatteli aikalaisistaan ja suomalaisista kollegoistaan eniten elokuvallisesti: tutki ja katsoi Bergmania, Hitchcockia ja Fritz Langia.

Sinisessä viikossa näkyi Bergmania ja Tulipunaisessa kyyhkyssä oli selkeästi Fritz Langin vaikutusta.

Ei tehnyt mitään vasemmalla kädellä

Kassila poimi myös parikymppisen näyttelijä Satu Silvon elokuvaansa suoraan teatterikorkeakoulusta. Yhteistyö alkoi Niskavuorella.

– Oli suuri onni tutustua Mattiin ja olla mukana tuollaisessa vaiheessa. Se oli vielä filmiaikaa. Oli hienoa, että tällainen älykäs gentlemanni ja elokuvantekijä otti mukaan, Silvo muistelee.

Myös Silvo luonnehtii Kassilaa rauhalliseksi, lempeäksi ja arvostavaksi ohjaajaksi. Otteissa näkyi pitkä ura ja rautainen ammattilaisuus.

– Tiesi, että oli turvassa. Hän oli isällinen hahmo.

Silvon vastanäyttelijä Niskavuoressa oli Esko Salminen. Elokuvassa oli myös rakkauskohtaus.

– Ei ollut #meetoo:sta tietoakaan. Se oli hienovaraista, ja arvostavaa kohtelua. Kassila rakasti näyttelijöitä ja elokuvan tekemistä.

Silvo pitää Kassilaa intohimoisena ammattilaisena, joka ei tehnyt mitään vasemmalla kädellä. Kassilan merkitystä suomalaiselle elokuvalle Silvo pitää isona, myös tyylilajillisesti.

– Elokuvat eivät olleet vain ylinäyttelemistä. Niihin tuli mukaan totuudellista näyttelemistä. Matti rakasti huumoria ja komedia näkyi töissä. Hän haki sitä näyttelijöistä, poimi heistä huumorin.

Puhui myös alkoholismistaan

Silvo kertoo ystävystyneensä Kassilan ja tämän perheen kanssa. Kassila oli lukenut ja sivistynyt ihminen, ja Silvo kokee saaneensa yhteisistä keskusteluista paljon.

– Hän puhui avoimesti myös omasta alkoholismistaan. Hän sanoi, että hän on alkoholisti, jota lapset eivät ole koskaan nähneet juovuksissa, mutta hän tiesi olevansa alkoholisti.

Kun Kassila siirtyi palvelutaloon, Silvo yritti päästä vierailemaan ohjaajan luona.

– Kysyin, saanko tulla tapaamaan, mutta Matti ei enää halunnut. Se kuvaa häntä. Hän luki viimeiseen asti, vaikka muuten muisti alkoi pettää, mutta hän halusi itsestään säilyvän tietynlaisen kuvan.

"Tähtiä rakastamme"

Sekä Silvo että Esko Salminen olivat mukana Kassilan viimeiseksi jääneessä Kaikki pelissä -elokuvassa vuodelta 1994.

– Siihen aikaan se vaikutti aivan liian sekalaiselta ja tuntui, että siinä on liikaa asioita. Nyt kun sitä katsoo, nopeus ei haittaa olleenkaan, Silvo sanoo.

Niskavuorista alkoi elinikäinen ystävyys. Silvo kertoo ajattelevansa helpottuneena, että Kassila pääsi nyt eteenpäin.

– Hän on saanut tehdä sitä, mitä haluaa. Hänellä on upea elämä takana. Hänen sallii nyt menevän eteenpäin. Sitä ajattelee Pikku prinssin Kesytetyn viimeisen säkeistön sanoin: “Sinä kesytit minut, yhdessä tähtiä rakastamme vaikka toisemme iäksi menetämme.”

Lue ja katso lisää:

.
.