Airiston Helmen suuretsintä ei ollut laiton – käräjäoikeus hylkäsi venäläisen liikemiehen vaatimuksen ja jätti kohuyhtiön vaateet tutkimatta

Jättimäinen etsintä tehtiin Turun saaristossa syyskuussa.

Airiston Helmi -yrityksen omistama Säkkiluoto kuvattuna ilmasta. Arkistokuva. Kuva: Yle

Viranomaiset eivät rikkoneet lakia Airiston Helmen syyskuisessa suuroperaatiossa. 

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on jättänyt tutkimatta Airiston Helmen kiinteistöihin Turun saaristossa tehdyn jättimäisen etsinnän laillisuuden yhtiön vaatimuksen osalta.

Yhtiön taustalla olevan venäläisen liikemiehen vaatimuksen oikeus on hylännyt.

Käräjäoikeuden ratkaisu on muilta osin salainen siihen asti, kunnes yhtiöön liittyviä syytteitä käsitellään oikeudessa tai rikosepäilyistä on luovuttu.

Yhtiön ja venäläismiehen kanteessa vaadittiin oikeutta tutkimaan, oliko etsintä tehty pakkokeinolain vastaisesti.

Liikemiehen avustajana toimiva oikeustieteen tohtori Kari Uoti on pitänyt etsintöjä lainvastaisina muun muassa siksi, ettei poliisilla ollut hänen mielestään riittäviä perusteita etsintöihin. Lisäksi operaatio oli Uotin mukaan ylimitoitettu.

Oikeus päätti takavarikon jatkamisesta jo aiemmin

Etsinnöissä takavarikoitiin muun muassa useita kassakaappeja, kolme ja puoli miljoonaa euroa käteistä rahaa ja kolmesataa erilaista laitetta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on jo aiemmin päättänyt, että takavarikkoa ei pureta kahta sormusta lukuunottamatta.

Syyskuussa tehtyyn etsintään osallistui noin sata keskusrikospoliisin työntekijää ja 300 ihmistä muun muassa Rajavartiolaitoksesta ja Lounais-Suomen poliisista.

Poliisi on kertonut etsintäjen syyksi rikosepäilyt törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta. Yhtiön epäillään syyllistyneen useiden miljoonien eurojen rahapesuun ja käyttäneen pimeää työvoimaa rakennustöissä.

Poliisitutkinta on vielä kesken ja kestänee ainakin ensi kesään asti.  Rahanpesututkintaan on pyydetty kansainvälistä apua

Yksi suuretsinnän yhteydessä vangituista yhtiön työntekijöistä on yhä vangittuna.

Lue myös: