Trumpin ja Xin aselepo kauppasodassa tuottaa tulosta: Kiina jäädytti amerikkalaisten autojen ylimääräiset tuontitullit

Trump ja Xi neuvottelivat joulukuun alussa Argentiinassa.

Kauppasota
Xi Jinping ja Donald Trump lähikuvassa.
Xi Jinping ja Donald Trump.Nicolas Asfouri / AFP

Kiina keskeyttää kolmeksi kuukaudeksi ylimääräiset tuontitullit Yhdysvalloissa valmistetuilta ajoneuvoilta ja autonosilta ensi vuoden alusta alkaen, kertoo Kiinan valtiovarainministeriö.

Lisätullimaksujen hyllytys koskee yhteensä 211 tuotetta.

Ministeriö toivoo, että Kiina ja Yhdysvallat voisivat nopeuttaa neuvottelujaan kaikkien lisätullimaksujen poistamisesta toistensa tuotteilta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping neuvottelivat maiden välisestä kauppakiistasta Argentiinassa joulukuun alussa. Presidentit sopivat 90 päivän aselevosta maiden välisessä kauppasodassa.

Myöhemmin hämmennys ja epäselvyys osapuolten tekemän sopimuksen sisällöstä painoi pörssikurssit alamäkeen.

Tullimaksujen hyllyttämistä ja Kiinan aiempaa päästöstä ostaa suuri erä soijaa Yhdysvalloista pidetään varhaisina merkkeinä siitä, että Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota olisi lauhtumassa.

Kiina nosti amerikkalaisten autojen ja autonosien tullimaksuja 25 prosentilla viime kesänä vastineena sille, että Yhdysvallat oli lätkäissyt lisätulleja kiinalaisille tuotteille.

Lue myös:

Yhdysvallat ja Kiina edistyivät neuvotteluissaan tulehtuneista kauppasuhteista – uusia tulleja ei aseteta vuodenvaihteen jälkeen

Uskon puute USA:n ja Kiinan kauppaneuvotteluihin romahdutti New Yorkin pörssit – ”kiinalaiset ärsyyntyneitä Trumpin hallinnon kommenteista”

Aiheesta muualla:

China to Cut Tax on US Vehicles to Ease Trade Tensions (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters