Simon talouden haasteita ovat laskevat valtionosuudet ja isot investoinnit

Tuulivoiman maksamat kiinteistöverot on kunnalle elintärkeät.

kuntatalous
Simon kunnanvirasto
Minna Aula / Yle

Simon kunnan taloudessa on pieniä haasteita. Kunnan ensi vuoden budjetti on noin 230 000 euroa alijäämäinen. Simolla on kuitenkin aikaisemmilta vuosilta kertynyttä ylijäämää 2,9 miljoonaa euroa.

Kunnan taloutta rasittavat pienentyneet valtionosuudet ja isot investointitarpeet. Ensi vuonna valtionosuudet pienentyvät 380 000 eurolla tästä vuodesta. Kunnan nettoivestoinnit ensi vuodelle ovat 1,25 miljoonaa euroa.

Ensi vuoden suurin satsaus tehdään Simon päiväkodin remonttiin. Lisäksi Simon Kirin miesten nousu pesäpallon miesten ykköseen edellyttää katsomoinvestointeja.

Käyttötaloutta voidaan hiukan parantaa varhaiskasvatuksessa ja kouluissa yhdistämällä ryhmiä, koska syntyneiden lasten lukumäärä on alentunut.

– Lisäksi eläköitymisten yhteydessä katsotaan, voidaanko tehtäviä virtaviivaistaa, kertoo kunnanjohtaja Vivi Marttila.

Kunnallisveroprosentti on Simossa myös ensi vuonna 22,0.

Tuulivoima on Simolle tärkeä

Kunnanjohtaja Vivi Marttila korostaa tuulivoiman merkitystä Simolle.

– Meillä on nyt 37 myllyä, joista saadaan vuodessa noin 850 000 euroa kiinteistöverotuloa. Se on ehdottomasti tarvittu meidän kuntatalouteemme. Tämä pitää meidän taloutemme kunnossa, Marttila sanoo.

Simossa on jo saatu kaavoja valmiiksi uusiksi tuulivoimahankkeille.

– Toivotaan, että toisetkin hankkeet etenevät. Tuuliwatin kaava on lainvoimainen. Lisäksi odotetaan, että Rajakiirin Seipinmäki saa lainvoiman.

Tavoitteena pysäyttää väkuluvun lasku

Ensi vuonna Simon väkiluvun arvioidaan olevan 3050, missä on sadan pudotus tästä vuodesta. Kunnan tavoitteena on kuitenkin pysäyttää lasku ensi vuoteen. Marttila painottaa toimivan arjen merkitystä väen pitämisessä.

– Terveyspalvelut toimivat ja kuntalaiset ovat tyytyväisiä. Päivähoito ja varhaiskasvatus ovat meillä kunnossa. Meillä on pienet koulut. Tälle vuodelle perustettiin toinen erityisryhmä. Lisäksi toivotaan, että meidän ihana Simojoki ja meri houkuttaisivat ihmisiä.

Suurin haaste väen pitämisen kannalta Simossa on työpaikkojen vähyys.

– Teollisuustonttitilanne meillä on vähän huono. Siinä pitää aktivoitua. Meidän pitäisi saada työpaikkoja kunnan puolelle, että emme olisi aina pendelöimässä naapurikuntiin. Siinä on meidän suuri haaste, Marttila sanoo.