Kotkassa on yksi Suomen harvoista vapaaehtoisvoimin toimivista teatteriravintoloista – aluksi aulassa myytiin kukkia ja makeisia, nyt kerholaiset pyörittävät kokonaista ravintolaa

Keisarikunta-näytelmän aikana erään legendaarisen suomalaisjuoman menekki kasvoi räjähdysmäisesti. Kotkan teatterikerho on 70:n toimintavuotensa aikana on nähnyt mielenkiintoisella tavalla sekä teatteri- että ravintolakulttuurin muutoksen.

vapaaehtoistyö
Sirpa Soares, Helena Kalema ja Nina Saarilehto keittiössä
Tarjoiluista vastaavat muun muassa teatterikerholainen Sirpa Soares, teatterikerhon puheenjohtaja Helena Kalema ja ravintolapäällikkö Nina Saarilehto.Kirsi Lönnblad / Yle

Kun Kotkan teatterin ravintolatiloissa nauttii väliajalla leivoskahvit tai lasillisen kuohuvaa, sen tarjoilee vapaaehtoinen teatterikerhon jäsen.

Suomessa on jäljellä enää kourallinen teatterikerhoja, jotka pyörittävät teatteriravintolaa. Niitä on Kotkan lisäksi muun muassa Lahdessa, Mikkelissä ja Varkaudessa. Nykyään useiden teattereiden väliaikatarjoiluista vastaa yleensä ravintola-alan yritys.

Kotkan teatterikerho perustettiin joulukuussa vuonna 1948. Samana vuonna entisessä suojeluskunnan talossa aloitti uusi teatteritalo.

Alkuvuosina kerhotoimintaa leimasi puute. Sodan päättymisestä oli kulunut vasta muutama vuosi.

– On ollut erityisen ilahduttavaa huomata, miten sotien jälkeen kannettiin huolta myös teatterista ja teatteritaiteesta. Ihmiset perustivat teatterikerhon siksi, että se oli kai jonkinlainen tapa selvitä siitä ajasta, kun oli puutetta kaikesta, sanoo pari vuotta kerhoa luotsannut puheenjohtaja Helena Kalema.

Teatterikerhon alkutaipaleella kerholaisten oma näytelmäseura esiintyi ahkerasti ja lahjoitti lipputulot stipendirahastoon. Kerho järjesti myös arpajaisia, tanssiaisia ja myyjäisiä.

Kerholaiset myivät teatterin aulassa kukkia ja makeisia. Kotkan teatterin johtajana 1950-luvulla toiminut Hannes Häyrinen puuttui teatterikerholaisten makeismyyntiin ja vaati, että sellofaanikääreet oli vaihdettava, sillä paperien rapina häiritsi esitystä.

YLE Jaakko Mäntymaa

Kahvila kasvoi ravintolaksi

Talkootoiminnalla saaduista tuloista Kotkan teatterikerho ryhtyi jakamaan stipendejä vuonna 1952 ja on siitä lähtien jakanut joka vuosi raha-avustuksia ja stipendejä teatterille sekä sen eri henkilöstöryhmille muun muassa opinto- ja virkistystarkoituksiin.

Erilaisia avustuksia ja stipendejä annettiin vuosina 1980–2001 noin 750 000 markan edestä. Euroaikana on jaettu yhteensä noin 30 000 euroa.

Kahvilatoimintaa Kotkan teatterikerho ryhtyi pyörittämään vuonna 1977. Kahvila muuttui ravintolaksi vuonna 1979, jolloin Alko myönsi sille anniskeluluvan. Siitä lähtien kerholaiset ovat pyörittäneet ravintolaa pääosin vapaaehtoisvoimin. Ravintolaan on palkattu vain yksi ammattilainen. Nykyisin ryhmät voivat tilata ravintolasta kokonaisen menun.

Viimeiset viisi vuotta ravintolapäällikkönä on toiminut Nina Saarilehto. Saarilehdon mukaan teatteriyleisölle maistuu kahvin, teen ja leivonnaisten lisäksi nykyään olut ja yhä useammin myös kuohuviini. Toisaalta myös erilaiset teatteriesitykset vaikuttavat menekkiin. Puhe- ja klassikkonäytelmien aikana kahvitellaan, mutta toisenlaisiakin mieltymyksiä on.

– Esimerkiksi Keisarikunta-näytelmän aikana alkoholin menekki oli huima. Elokuvantekijä Pekka Mandart suositteli minulle Gambina-merkkistä juomaa. Kun asiakkaat kysyivät minulta, millaista se on, vastasin että tosi kauheaa. Tähän he vastasivat, että ei se mitään, otetaan sitä! Se oli valtavan suosittua, nauraa Saarilehto.

Nuoria vaikea saada mukaan

Jäsenten ikääntyminen on monen vapaaehtoistoiminnan, myös teatterikerhon ongelma.

Vaikka jäseniä kerhossa on runsaat 130, niin heistä vain noin 50 on aktiiveja, jotka ovat sitoutuneet ravintolatoimintaan. Heistä moni on ollut mukana pitkään, eikä nuoria tahdo saada enää mukaan toimintaan. Puheenjohtaja Helena Kalema katsoo kuitenkin toiveikkaana tulevaan.

– Toivon, että meidän toimintamme saisi jatkua tällaisenaan ja vapaaehtoiset jaksaisivat puurtaa edelleen yhdessä ravintolapäällikön kanssa. Toivoin myös, että symbioosi jatkuisi teatterin kanssa yhtä hyvänä kuin tähänkin asti. Me olemme ensisijaisesti asiakaspalvelijoita ja uskomme, että teemme oman osuutemme siinä, että asiakkaan teatterikokemus olisi mahdollisimman onnistunut, kiteyttää Helena Kalema.

Kotkan teatterikerho juhlii 70-vuotista taivaltaan tänään sunnuntaina.